USA i evropské velmoci vyhostily syrské diplomaty

Damašek - Podle USA by vojenská intervence v Sýrii nyní vedla k většímu chaosu a krveprolití. Žádnou z možností řešení, včetně vojenské, ale neodmítají. Kvůli pátečnímu masakru civilistů ve městě Húlá, při němž bylo zabito nejméně 108 osob, řada zemí během dneška vyhostila velvyslance Sýrie. Jako první dvěma diplomatům určila termín na odjezd australská vláda, poté následovala Francie, Německo a Itále a další státy. Odpoledne syrského velvyslance vyhostily Spojené státy. V Damašku přitom dnes se syrským prezidentem Bašárem Asadem jednal zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. V Sýrii přesto boje neustávají.

USA oznámily, že nepovažují vojenskou intervenci v Sýrii v současnosti za správnou, protože by vedla k většímu chaosu a krveprolití. Ani tuto možnost ovšem ještě Washington nesmetl ze stolu, řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Zopakoval výzvu USA k Asadovi, aby odstoupil. Vojenskou intervenci v Sýrii nevyloučil francouzský prezident Françoise Hollande, zásah by ale musela schválit Rada bezpečnosti OSN.

Mnohé země dnes podnikly diplomatické kroky proti Sýrii. Nejvyšší syrský zástupce v Austrálii - chargé d'affaires Džaudát Alí a jeden z jeho kolegů ze zastupitelského úřadu dostali 72 hodin na to, aby opustili australské území. Australský ministr zahraničí Bob Carr před novináři vyjádřil naději, že Austrálii budou v tomto směru následovat další státy. „Je to nejúčinnější způsob, jakým můžeme dát najevo odpor k tomu, co se v Sýrii děje,“ prohlásil.

Francie a Německo reagovaly velmi rychle. Francouzský prezident Hollande oznámil vyhoštění syrské velvyslankyně, která má odjet ještě dnes nebo ve středu. „Není to jednostranné rozhodnutí, učinili jsme ho na základě konzultace s našimi partnery,“ podotkl. Sdělil také, že Paříž začátkem července uspořádá další setkání skupiny států, která si říká Přátelé Sýrie. Její členové jsou ochotni pomáhat syrské opozici, avšak zatím nikoli vojensky.

Česko syrské diplomaty vypovídat nebude

Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničí: „Svůj kritický názor na události v Sýrii budeme tlumočit jak na úrovni ředitele příslušného odboru, tak na úrovni ministra.“

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo syrského velvyslance, aby mu oznámilo rozhodnutí o vyhoštění z území Německa. Tři vysoké syrské diplomaty se rozhodla vyhostit také Velká Británie, mezi nimi má být chargé d'affaires. Vyhostit nejvyššího syrského diplomatického zástupce se rozhodly rovněž Spojené státy. „Činíme za něj odpovědnou syrskou vládu,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová v prohlášení, v němž tento úřad oznamuje, že syrský chargé d'affaires má 72 hodin na opuštění země. Syrské diplomaty v zemi nechce ani Švývarsko, Španělsko, Itálie, Nizozemsko, Bulharsko a Kanada. Sofia navíc uzavřela i svou misi v Damašku.

Světové vlády tímto krokem reagují na masové vraždy syrských civilistů, které se minulý pátek odehrály ve městě Húlá. Zabito bylo minimálně 108 lidí, z velké části ženy a malé děti. OSN dnes v souvislosti s vyšetřováním masakru oznámila, že více než polovina osob byla zabita zblízka a téměř 20 jich zemřelo následkem dělostřelecké palby. Incident opozice přisoudila vládním silám, vláda v Damašku z něj obvinila islamistické ozbrojence z teroristických skupin.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se připojil k ostrým kritikům masakru v Húlá. Řekl, že „zabít 50 nevinných dětí, 110 nevinných civilistů, zatímco jsou v zemi pozorovatelé OSN, je ubohost“. „Trpělivost má své meze a já doufám, že meze trpělivosti má také Rada bezpečnosti OSN,“ prohlásil. Ještě tvrději se vyjádřil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který syrského vůdce Asada označil za „vraha svého lidu“.„Musí se vzdát moci, čím dříve, tím lépe,“ podotkl v interview pro deník Le Monde.

Následky masakru v Húlá
Zdroj: Kaveh Kazemi/ISIFA/Getty Images

Annan dle svého mluvčího Asadovi sdělil, že kvůli vraždění v Húle je pobouřen celý svět. Řekl mu také, že naplnění šestibodového mírového plánu, který Annan pro řešení syrské krize vytvořil, si od syrské vlády žádá okamžité odvážné kroky. Emisar OSN a Ligy arabských států syrskému prezidentovi dále řekl, že násilí musí okamžitě přestat a Asad musí bezodkladně začít jednat s tímto cílem a „další strany“ se na tom musejí podílet. „Můj vzkaz všem Syřanům zní: začněte dialog,“ prohlásil Annan.

Asad, jenž prý masakr v Húlá odsoudil, podle státní televize uvedl, že v Sýrii sílí aktivita teroristických skupin, které se dopouštějí vražd a únosů. Tvrdil také, že v zemi zavládne mír až s „koncem terorismu“, a uvedl, že Annanův mírový plán musejí dodržovat i státy, které financují a vyzbrojují „teroristy“. Přesto údajně souhlasil s nutností přílivu humanitární pomoci pro celou Sýrii a neomezeného přístupu do země pro agentury OSN a humanitární organizace.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Masakr zasadil další těžkou ránu Annanovu mírovému plánu. Na ten sice přistoupily obě strany konfliktu, ve skutečnosti ho ale žádná z nich nedodržuje. Příkladem jsou i dnešní události. Dvě desítky příslušníků armádních jednotek padly při těžkých bojích poblíž hranic s Tureckem. Oznámily to zdroje blízké syrským povstalcům. Vládní ofenzíva, kterou podporovaly tanky a helikoptéry, si zase vyžádala život šesti civilistů a šesti povstaleckých bojovníků, včetně dvou jejich velitelů.

Mírová jednání jsou válcována masakrem

Masové vraždění zkrátka převýšilo mírová vyjednávání. Historie se přitom opakuje, v roce 1995 se mírové síly OSN jen bezmocně dívaly na vraždění bosenských Muslimů. Do inkriminované syrské oblasti jim byl totiž odepřen přístup. Mise OSN byla navíc poddimenzovaná jak finančně, tak organizačně.

Zda se situace po pátečním masakru ve městě Húlá vyvine lépe, je zatím otázkou. Ve světě zatím panuje skepticismus. Mnoho zemí totiž sympatizuje s režimem Bašára Asada. Američtí nejvyšší představitelé se obávají, že podpora opozice může nakonec skončit v rukou těch, kteří zahájili útoky na západní síly v Iráku před několika málo lety.