Breivikův kamarád: Byl to fintil

Oslo – U soudu v Oslu se dál probírá masakr z loňského roku, kdy Anders Behring Breivik povraždil 77 lidí. Dnes vypovídali Breivikovi přátelé a známí. Jeden z jeho kamarádů řekl, že Breivik byl v mládí přehnaně zaujatý svým vzhledem. Dokonce podstoupil plastickou operaci nosu, aby měl „árijský nos“. Breivikovi hrozí za zabití lidí na ostrově Utöya a v Oslu 21 let vězení, nebo doživotní pobyt v psychiatrické léčebně.

U soudu dnes vypovídali čtyři muži, kteří se s atentátníkem v dětství a dospívání kamarádili. Všichni si ale vyžádali, aby Breivik nebyl u jejich výpovědi přítomen. Obžalovaný tak musel ze soudní síně ven. Proces pak pod dohledem dvou psychiatrů sledoval ve vedlejší místnosti. 

Jako první vypovídal 32letý hasič z Osla. Znal Breivika ze základní školy, když mu bylo 11 let, kamarádili se. Podle muže ale Breivik nebyl ničím zvláštní, to na něm pozoroval až v dospívání. „Velmi se zabýval tím, jak vypadá a jak se obléká. Jak známo, nechal si později operovat nos, a já mám dojem, že tvrdil, že chce mít árijský nos,“ prohlásil svědek. „Připadal nám jako fintil a také jsme mu to řekli. Ale dokázal na sebe hledět se sebeironií, takže to vzal s klidem,“ dodal. 

Další svědek pak popsal, že po roce 2006, kdy se Breivik nastěhoval zpět k matce, se stal extrémně citlivý na téma přistěhovalectví. Považoval také všechny norské politiky za multikulturalisty. Když měl Breivik slavit 30. narozeniny, kamarádi za ním přišli, jeho matka je ale odbyla, že syn o žádné kontakty nestojí. Breivik se v té době velmi věnoval hraní počítačových her. 

Když se pak v roce 2011 vydal Breivik na pronajatou farmu, myslel si svědek, že překonal deprese. Chtěl ho dokonce na místě navštívit, nakonec se ale setkali asi měsíc před útokem v Oslu. Breivik tehdy na schůzce mluvil zapáleně o politice.