Su Ťij na své první zahraniční cestě navštívila Thajsko

Bangkok - Barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij dnes přicestovala do thajské metropole. Od roku 1988 je to vůbec poprvé, co směla vyjet do ciziny. Zahraničním cestám jí doposud bránily domácí vězení a strach, že by jí autoritativní vláda již nepovolila návrat do země. Nositelka Nobelovy ceny za mír obdržela cestovní pas teprve začátkem měsíce.

V Thajsku, kde by měla strávit několik dní, se zúčastní ekonomického fóra. Také se setká s chudými sezonními dělníky a navštíví uprchlický tábor na thajsko-barmských hranicích, zde žije asi 13 tisíc uprchlíků z Barmy. Při odletu svou první zahraniční cestu po 24 letech označila jakou „součást své práce“. Na letišti v Bangkoku čekaly na Su Ťij davy obdivovatelů a novinářů. „Je to statečná žena, která se pro svou zemi tolik obětovala. Su Ťij nemůže nikdo nahradit,“ popsala své pocity jedna z obyvatelek thajské metropole.

Další zahraniční cesta, tentokrát do Evropy, Su Ťij čeká v polovině června. Zde by se měla zastavit například ve Velké Británii, kde v minulosti vystudovala univerzitu a seznámila se s manželem, či v Norsku. V Oslu má se zpožděním 21 let přednést děkovnou řeč za udělení Nobelovy ceny míru.

Barma byla do loňska v rukou vojenské junty a civilní vláda nyní provádí reformy, které západní svět podporuje. Su Ťij je na svobodě od roku 2010 a se svou Národní ligou pro demokracii (NLD) se loni zúčastnila doplňovacích parlamentních voleb, které vyhrála.

Po 24 letech vyrazila Su Ťij za hranice Barmy (zdroj: ČT24)