Češi dokážou předpovědět zemětřesení, metoda je ale neověřená

Praha /Řím – Itálii znovu zasáhlo zemětřesení, které vyděsilo statisíce lidí. Epicentrum otřesů o síle 5,8 stupně Richterovy škály leželo tentokrát u Modeny. Zahynulo nejmíň 15 lidí, další pohřešovaní zůstávají pod troskami. Čeští vědci přitom našli způsob, jak hrozbu zemětřesení zjistit předem a upozornit na ni. Metoda ovšem ještě není ověřená.

Čeští vědci měří už přes deset let v Itálii anomální pohyby na horninských zlomech. A vypadá to, že našli způsob, jak zemětřesení s 4 až 6měsíčním předstihem předpovídat. Metoda ale ještě není ověřená. 

Odborníci české akademie věd upozorní na nebezpečí pro rozsáhlou oblast. Dalšími metodami, například měřením výskytu radonu, se pak dá hrozba přesněji lokalizovat. Josef Stenberk z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR říká: „Jsem sám hrozně zvědavý, co řeknou kolegové ve Florencii, až jim ukážu výsledky. Měřili jsme znovu anomální pohyby v druhé polovině loňského roku a znovu došlo takřka ve stejné oblasti k velikému zemětřesení.“ 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Když přitom před třemi lety upozornili Češi na hrozící nebezpečí v Aquile, Italové je nebrali příliš vážně. Kvůli zemětřesení z roku 2009, kdy u Aquily došlo k otřesům o síle 6,3 stupňů Richterovy škály a zahynulo tady víc jak 300 lidí, skončili přitom italští vědci u soudu. 

Sedmičlenný panel složený z odborníků a seismologů totiž ještě před zemětřesením posuzoval možná rizika a dopady případných otřesů. Odborníci ovšem otřesy nedokázali předpovědět, varovali jen, že do budoucna je nutné kvůli případným otřesům zvážit různá stavební opatření. Žalobce teď tvrdí, že v lidech vzbudili falešný pocit bezpečí. Obhajoba zase argumentuje, že zemětřesení se nedá spolehlivě předpovědět.