Krajní pravice pochodovala Aténami

Atény - Řecká krajní pravice protestovala v Aténách proti imigrantům. Na pochod svolaný stranou Zlatý úsvit přišly zhruba 2 tisíce lidí. Demonstrace se konala v den výročí pádu Konstantinopole v roce 1453, který vedl k okupaci Řecka Turky. Šéf strany Zlatý úsvit prohlásil, že zemi znovu hrozí okupace. Tentokrát prý z Evropy, která na Řecko uvalila ekonomické reformy.

Asi 2 000 lidí se vydaly v centru Atén na pochod s pochodněmi. Akci uspořádala krajně pravicová strana Zlatý úsvit, která se v posledních volbách dostala do parlamentu, získala skoro sedm procent. Přední představitelé strany vyjadřují obdiv k Adolfu Hitlerovi. Po volbách se ale parlamentním stranám nepodařilo sestavit vládu, a tak Řekové půjdou znovu hlasovat 17. června.

Demonstrace byla namířená proti imigrantům. Protestující vykřikovali hesla jako „Ven s cizinci z Řecka“. Akce se obešla bez násilností, dohlíželi na ni policisté. Před týdnem se extremisté ze Zlatého úsvitu střetli s policí během demonstrace proti imigraci v přístavu Patras na západě země.