Jeruzalém otevřel výstavu o atentátu na Heydricha

Jeruzalém - K připomínce roku 1942, kdy byl spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se vyjadřují i jinde na světě. Dnes byla v prostorách parlamentu v Jeruzalémě slavnostně zahájena výstava Atentát na Reinharda Heydricha - smrt otce holocaustu. Otevřela ji předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Právě 31. května roku 1962 byl totiž v Izraeli, po několikaměsíčním soudu, popraven strůjce holocaustu Adolf Eichmann, muž, který připravil plány vedoucí k vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. Předseda Knesetu Reuven Rivlin se v projevu zmínil o tom, že jeho prapředci pocházeli z území dnešní České republiky. Vystaveny jsou některé originální předměty, které patřily československým vojákům, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha, a pocházejí z krypty, v níž se atentátníci po činu skrývali: například kravata, taška nebo část padáku.

Výstava v širším měřítku představuje vztahy mezi českým a židovským národem a posléze státem Izrael, a to během celého 20. století - od osoby prezidenta T. G. Masaryka, až po
konec 40. let, kdy Československo pomáhalo Izraeli krátce po jeho vzniku zbrojními dodávkami. „Spousta lidí nezná tento příběh. Je velmi zajímavý,“ podotkl jeden z návštěvníků.

„Této výstavě byla věnována několikaměsíční péče. Očekávání z izraelské strany se projevilo velkou účastí při zahájení výstavy,“ vyjádřila se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Výstava je podle ní uspořádána pro poslance, ale i pro další návštěvníky.

Miroslava Němcová:

„Na sedmnácti panelech mohou lidé zhlédnout celou historii osudů během druhé světové války, ale také osudů České republiky. Panely zachycují nejdůležitější okamžiky, třeba příchod Reinharda Heydricha v roce 1941, jeho návrhy na řešení konečné otázky, ale také návrhy na to, co se má stát se slovanskými národy.“

Kromě panelů, na kterých je zaznamenána důležitá historie, jsou zde také unikátní předměty, které byly z České republiky zapůjčeny, třeba památná aktovka Gabčíka. Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou jsou podle slov Němcové mimořádné nejen dnes, ale byly v Heydrichově době. „V roce 1948 bylo tehdejší Československo první zemí, která uznala samotný stát Izrael,“ dodala.

Z izraelského parlamentu vyrazí výstava ještě do Tel Avivu a na sever země. Do Prahy se má vrátit letos na podzim.