Izraelci předali samosprávě těla desítek Palestinců

Ramalláh - Izrael předal těla 91 Palestinců, kteří zemřeli při útocích na Izrael. Osmdesát z nich převzala samospráva v Ramalláhu, jedenáct bylo převezeno do pásma Gazy. Palestinci hovoří o mučednících zabitých při okupaci západního břehu od roku 1967. Je mezi nimi i několik sebevražedných atentátníků. Návrat těl má být gestem dobré vůle a snahou obnovit zablokovaný mírový proces. Je součástí dohody, kterou si při nedávné protestní hladovce vymohli Palestinci věznění v Izraeli.

Rakve s ostatky dorazí krátce po poledni středoevropského času (SELČ) do sídla předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse v Ramalláhu, kde se nachází také hrob Abbásova předchůdce Jásira Arafata. Tam se bude konat ceremoniál a budou proneseny pohřební modlitby.

Meir Eindor, ředitel organizace Almagor sdružující oběti teroristických útoků:

„Oběti teroristů se tak nějak staly politickou záležitostí. Jsme proti. Myslíme si, že to povede jen k dalšímu terorismu. Ukazuje jim to, že se to vyplatí.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v polovině května oznámil, že se rozhodl udělat vstřícné gesto vůči Abbásovi a „předat samosprávě ostatky sta teroristů, kteří zemřeli při útocích“. Abbás ale nedal najevo, že by ho to mohlo přivést zpět k jednacímu stolu. „Rozhodli jsme se pro tento krok z humanitárních důvodů. Smyslem tohoto opatření je vybudovat důvěru. Doufáme, že jednání s Palestinci bez předběžných podmínek začnou co nejdříve,“ podotkl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor.

Izrael předal Palestincům těla
Zdroj: ČT24

Mezi mrtvými jsou také sebevražední atentátníci

Samospráva zveřejnila jména 91 osob, které jsou z Izraele dnes převáženy a o nichž se v palestinské dokumentaci hovoří jako o mučednících. Je mezi nimi například také osm členů komanda, které se v březnu 1975 dostalo z moře do Tel Avivu a zabarikádovalo se spolu s rukojmími v hotelu Savoy.
   
Husajn Šajch z palestinské samosprávy potvrdil, že palestinská strana ve čtyři hodiny ráno (ve 3:00 SELČ) převzala ostatky „91 mučedníků, kteří byli pohřbeni nehumánním způsobem v údolí řeky Jordánu v hrobech označených čísly“. Jedenáct rakví bude převezeno do pásma Gazy, odkud mrtví pocházejí.

Izraelci předali těla palestinských bojovníků (zdroj: ČT24)