Preference před řeckými volbami jsou nejasné

Atény – Už 17. června půjdou Řekové znovu k volebním urnám. Preference u voličů se přitom mění, jako když vítr fouká na korouhvičku. Jednou vede „proevropská“ konzervativní Nová demokracie, podruhé zase krajně levicová koalice SYRIZA. Ve volbách se tedy budou Řekové rozhodovat, zda přijmout podmínky mezinárodní pomoci zadluženému Řecku, nebo ne.

Zatímco Nová demokracie by podle dnes zveřejněného průzkumu společnosti DATA RC získala 24,5 procenta hlasů. SYRIZA by dostala 22,1 procenta hlasů. SYRIZA v předchozích květnových volbách rovněž skončila na druhém místě. Podle průzkumu by se nyní do parlamentu dostalo sedm stran. 

Komentátoři podle výsledků průzkumů soudí, že se Řekové zřejmě zalekli vyhazovu z eurozóny. Ten by hrozil, kdyby zvítězila krajní levice. Rozdíly mezi stranami podporujícími a odmítajícími dohodnuté podmínky pomoci jsou nicméně dál velmi těsné.

Ukazují to i další dva průzkumy. Zatímco podle agentury VPRC by SYRIZA vyhrála s 30 procenty hlasů a ND by obdržela 26,5 procenta hlasů, agentura GPO předpovídá vítězství Nové demokracie s 23,4 procenta hlasů, SYRIZA je těsně za ní s 22,1 procenta hlasů.