Z bitevníku Iowa bude muzeum - ale připravené k boji

Los Angeles - Po letadlové lodi Enterprise vyslalo americké námořnictvo na poslední plavbu další slavnou loď. Zatímco první jmenovaná poputuje do starého železa, známý bitevník USS Iowa pluje do Los Angeles. Tam se z něj stane plovoucí muzeum - i když možná ne napořád. Podle smlouvy musí být Iowa schopná se do služby vrátit, když to bude potřeba.

Loď ISS Iowa na vodu spustili poprvé za 2. světové války. Chránila konvoje na cestě přes Atlantik před německými ponorkami. Brzy se ale vrátila do doku kvůli netradiční přestavbě. Pro prezidenta Franklina Roosevelta v ní instalovali vanu, protože kvůli svému handicapu nemohl používat sprchu. Loď předělali, aby mohla vézt Roosevelta a jeho štáb na teheránskou konferenci se Stalinem a Churchillem.

David Way, kurátor muzea

„Iowa byla nejlepší lodí mezi čtyřmi bitevníky považovanými za elitu válečného námořnictva díky kombinaci palebné síly, rychlosti a silnému pancéřování.“

V roce 1949 loď nakrátko vyřadili ze služby, ale pak ji nasadili v Koreji. S přestávkami sloužila až do konce 80. let, kdy výbuch munice v dělové věži zabil 47 členů posádky. Ze služby byla vyřazena 26. října 1990 a stala se součástí rezervní flotily. Ze stavu námořnictva byla vyškrtnuta 17. března 2006 s tím, že i přes případné využití lodě jako plovoucího muzea musí být i nadále schopná reaktivace.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

ISS Iowa má výtlak 45 tisíc tun, je dlouhá 270 metrů a široká 33 metrů. Posádku tvoří 151 důstojníků a 2 637 námořníků.