Tři miliardy pro Somálsko se poztrácely bůhvíkde

Istanbul – V přepočtu 2,7 miliardy korun ze zahraniční pomoci věnované v minulých letech Somálsku se ztratilo. Uvádí to BBC s odvoláním na zprávu Světové banky. Informace se objevila v době, kdy představitelé 54 zemí na konferenci v Istanbulu jednají o řešení politické krize v Somálsku. Britské ministerstvo zahraničí volá po co nejrychlejším vytvoření mezinárodní rady, která by na rozdělování dárcovské pomoci dohlížela. Na jejím vzniku se delegace dohodly už na únorové mezinárodní konferenci o Somálsku v Londýně.

Zpráva Světové banky, která se zabývá lety 2009 a 2010, mimo jiné tvrdí, že somálský kabinet nemá žádný skutečný systém účetnictví. Podle autora dokumentu Joakima Gundela existují nesrovnalosti na straně příjmů a nedostatky v účetních výkazech o použití darovaných peněz. Dokument konkrétní obvinění neobsahuje, nevylučuje ale, že příčinou chybějících peněz může být korupce.

Efektivní centrální kabinet nemá zbídačelá východoafrická země od roku 1991. V čele Somálska nyní stojí přechodná Západem podporovaná vláda. Její mandát vyprší v srpnu, kdy by měla předat moc do rukou zvoleného prezidenta. Volby nové hlavy státu by se měly konat do 20. srpna.