Kuba pustila do zlatých stránek soukromníky

Havana – Poprvé v historii komunistické Kuby dostali tamní soukromí podnikatelé možnost inzerovat své služby ve žlutých stránkách telefonního seznamu. Za zaznamenání zaplatí poplatek ve výši osmi eur. Přidělený prostor soukromým podnikatelům, jejichž produkce představuje asi 5 procent z kubánské ekonomiky, ale zůstává omezený. V telefonním seznamu se jich objevilo jen necelých pět set.

Inzerce ve žlutých stránkách představuje pro soukromníky po padesáti letech první možnost, jak upozornit na své podnikání. Do budoucna by se jejich situace měla ještě zlepšit, neboť Kuba chce do pěti let zvýšit podíl soukromého sektoru na tamní ekonomice až na 50 procent.

I samotné žluté stránky značí určité změny v politické atmosféry ostrova.  „Podle mě je tato příležitost úžasná. Dává nám to možnost, aby se o nás zákazníci dozvěděli, a zároveň nám to dovoluje propagovat náš servis, což předtím nebylo možné,“ řekl majitel snack baru José Eduardo Otero. Za poslední rok a půl se počet živnostníků na Kubě zdvojnásobil a v současnosti je jich necelých čtyři sta tisíc.

Reportáž o kubánských zlatých stránkách (zdroj: ČT24)