Egypťané se zlobí, doživotí pro Mubaraka jim nestačí

Káhira - Tisíce lidí zaplavily ulice egyptské metropole Káhiry a dalších měst na protest proti rozsudku pro bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Protestuje se i na centrálním káhirském náměstí Tahrír. Doživotí, ke kterému ho soud odsoudil za podíl na smrti demonstrantů při loňském arabském jaru, je podle demonstrantů nedostatečné. Pro svého exprezidenta žádají trest smrti. Demonstrantům vadí i osvobození Mubarakových synů a jeho blízkých spolupracovníků.

Společně se čtyřiaosmdesátiletým Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti 800 demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí. Naopak šest bývalých vysokých bezpečnostních představitelů egyptského režimu dnes soud zprostil viny ze smrti protestujících. Souzeni také byli Mubarakovi synové Gamál a Alá, kteří čelili obvinění z korupce. Soud je ale oba zbavil obvinění.

„Rozsudek nemá žádnou hodnotu, protože Husnímu Mubarakovi je 84 a je na sklonku svého života, takže k čemu je dávat mu doživotí? A ministr vnitra neměl dostat nic jiného než trest smrti,“ řekl po verdiktu jeden z demonstrantů na Tahríru Jásser Sajed Alí s tím, že rozsudek není spravedlivý.

Manifestací se v největší míře zúčastnili stoupenci radikálního Muslimského bratrstva, kteří požadují rozsudek smrti. Výraznou část demonstrantů tvoří také aktivisté mládežnického hnutí, které se stalo hybnou silou loňských demonstrací, jež nakonec vedly k Mubarakovu pádu. Koordinátor loňských protestů Ibráhím Tamima v souvislosti s verdiktem řekl, že je tímto jasné, že armáda chce udržet staré mocenské struktury u moci.

Mursí využívá soud k politické kampani

Kandidát na prezidenta Muslimského bratrstva Muhammad Mursí, který se dostal do druhého kola voleb (proběhnou v polovině června), prohlásil, že podporuje „revolucionáře“, a vyzval protestující, aby dál usilovali o prosazení změn v zemi. Rovněž přislíbil, že pokud zvítězí ve volbách, bude se snažit o shromáždění dalších důkazů odpovědnosti za smrt protivládních demonstrantů u nejvýše postavených činitelů bývalého režimu.

Mursí také obvinil svého soupeře v druhém kole voleb, posledního premiéra za Mubarakovy vlády Ahmada Šafíka, že se postaral o „uklizení“ důkazů. Muslimské bratrstvo, které vyhrálo parlamentní volby v zemi, netají obavy, že Šafíkovým převzetím prezidentské funkce dosáhnou staré mocenské struktury svého vítězství.