Diamantová plavba na Temži. Alžběta II. slaví 60 let vlády

Londýn – Centrem britské metropole po řece Temži proplula flotila tisíce lodí, aby vzdala britské královně Alžbětě II. Jednalo se o největší podobnou přehlídku v historii Spojeného království; země si tak připomněla tzv. diamantové jubileum, čili šedesáté výročí vlády Alžběty II. Ta se plavby zúčastnila spolu se svým mužem princem Phillipem a dalšími členy královské rodiny. Oslavy královnina výročí potrvají až do úterý.

Královnu dovezla na nábřeží tmavá limuzína. Alžběta II., která si pro tuto příležitost oblékla bílé šaty, za zvuků trumpet a troubení parní lokomotivy (kterou na její počest vyslaly do Londýna britské železnice) nastoupila na mostě Chelsea Bridge do člunu, který ji po řece dopravil ke zvlášť upravené lodi The Spirit of Chartwell. Ještě předtím se pozdravila s válečnými veterány.

Na palubě na ni již čekali ostatní členové královské rodiny Windsorů: její manžel princ Phillip, dcera princezna Anna, syn princ Charles s manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu, i královnini vnuci Harry a William s chotí Kate. Po celou dobu plavby na královninu bezpečnost dohlížela jednotka Royal Waterman, která už od středověku doprovází panovníka při jeho plavbách po Temži.

Na Temži zněly pozdravy ze všech zemí, jimž královna vládne

Lodní průvod vedla „loď zvonů“, která ohlašovala blížící se flotilu a na její popud se postupně rozeznívaly i zvony londýnských chrámů. Všech osm zvonů na lodi bylo k dnešní příležitosti speciálně odlito v tradiční londýnské slévárně ve White Chappelu, odkud pochází i známý Big Ben nebo zvony Westminsterského opatství. Zvony nesou jména hlavních členů královské rodiny.

Následovala Gloriana, replika lodi z 18. století, která nese vlajky Spojeného království, spolu s veslicemi ze všech hrabství Spojeného království a loděmi reprezentujícími všech 54 zemí společenství Commonwealth. Jak upozornil šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, královna je vzhledem k mocenskému ústupu Velké Británie velkou zastánkyní tohoto společenství a dbá na to, aby všechny země byly zohledňovány v britské zahraniční politice; argumentačně se v této oblasti střetávala s někdejší toryovskou ministerskou předsedkyní Margaret Thatcherovou.

Královna se během plavby opakovaně dopouštěla drobných porušení protokolu. Místo aby se hned usadila na horní palubě na trůnu z rudého sametu, procházela se po lodi a hovořila s členy posádky.

Slavnostní fanfára britského královského námořnictva oznámila připlutí královny ke slavnému padacímu mostu Tower Bridge, u něhož plavba končila. Než pod ním královská loď proplula, most se zvedl. Královské procesí krátce poté doplulo do cíle, kde Alžbětu II. uvítaly slavnostní salvy zvláštní ceremoniální jednotky. Panovnice vystoupila na břeh a další část procesí sledovala ze břehu, přestože déšť postupně sílil.

Patronem dne byl královnin syn Charles

Patronem dnešního dne je princ Charles, celá akce je organizována soukromou charitativní organizací, která vznikla v loňském roce speciálně kvůli diamantové plavbě. Tu z obou břehů řeky pozorovaly desetitisíce lidí, a to i navzdory klasickému londýnskému, tedy deštivému a pošmournému počasí. Některé z mostů byly dokonce předem uzavřeny pro veřejnost a přístup na ně byl pouze na přímé pozvání. Obří obrazovky na březích řeky po celou dobu připomínaly klíčové momenty Alžbětiny vlády.

Úsek mezi Chelsea a Tower Bridge flotila urazila zhruba za dvě hodiny. Druhý zmíněný most se na počest královnina průjezdu slavnostně otevřel. Celá akce měla symbolizovat jak šedesátileté vládnutí královny Alžběty, tak i britskou historii. Ve flotile nepluly jen historické lodě, ale i vojenské lodě, které evakuovaly britské vojáky v roce 1940 z francouzského přístavu Dunkerque.

Nejedná se o první moment oslav královského výročí; v sobotu panovnice oslavy zahájila návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu. Oslavy vyvrcholí v úterý, kdy královna pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)