Na Krásnou Hôrku se turisté vrátí do roka

Košice – Vyhořelý východoslovenský hrad Krásná Hôrka by měl turistům otevřít své brány v květnu 2013. Objekt nyní prochází statickou kontrolou, novou střechu by měl získat nejpozději na podzim. Hrad v březnu nechtěně zapálily děti z Krásnohorského Podhradí a celková škoda dosáhla 200 milionů korun.

Rozsah oprav, které bude muset hrad v následujících měsících podstoupit, záleží na rozhodnutí statiků. Ti nyní celý hradní komplex na jihovýchodě Slovenska kontrolují. Zdi hradu totiž po požáru začaly praskat a drolit se. „Je třeba si uvědomit, že zde jsou zdi široké i dva metry, a nyní se zkoumá, do jaké míry jsou poškozeny,“ informoval statik Igor Ziko.

„V tomto okamžiku neumíme říci, do jaké míry se budou muset některé zdi zbourat a postavit znovu, ale určitě k takovému kroku dojde,“ dodává generální ředitel Slovenského národního muzea Púdelka. Právě mezi objekty SNM Krásná Hôrka patří.

K rekonstrukci hradu finančně přispívají i turisté. Jak informovala ředitelka Muzea Betliar Eva Lazarovská (zdejší zámek patří vedle vyhořelého hradu mezi největší atrakce v regionu), v různých sbírkách se na obnovu Krásné Hôrky dosud vybralo téměř 100 000 eur.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)