V Nigérii se letadlo zřítilo na dům

Lagos - Nejméně 153 lidí zahynulo v neděli v Nigérii na palubě letadla, které se zřítilo na dvoupatrovou budovu v nejlidnatějším městě země Lagosu. Podle úřadů neštěstí v letadle nikdo nepřežil. Není jasné, zda si další oběti vyžádala katastrofa taky v zasaženém domě. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil třídenní státní smutek a odvolal všechen svůj veřejný program. Z Lagosu měl stroj společnosti Dana Air namířeno do metropole Abudži.

Na místě neštěstí na lagoském předměstí Iju zasahovala dvě protipožární vozidla s asi 50 lidmi. Záchranáři vytahovali z trosek většinou ohořelé oběti. Zatímco předek letadla se zabořil přímo do zmíněného domu, stroj zasáhl i okolní budovy. Nejméně tři z nich po pádu letounu hořely. Úsilí záchranných týmů přihlíželo několik tisíc zvědavců.

„Zavládl tu chaos. V této oblasti žije mnoho lidí a jsou tu špatné silnice. Kvůli přihlížejícím, kteří obklopili místo nehody, je pro záchranáře velmi obtížné se k němu dostat,“ podotkl letecký expert Olumide Ohuanyo.

  • Letecká havárie v Nigérii autor: Jon Gambrell, zdroj: ČTK/AP
  • Letecká havárie v Nigérii autor: Sunday Alamba, zdroj: ČTK/AP

Agentury citující šéfa nigerijského úřadu pro civilní letectví Harolda Demurena se zatím neshodují v tom, zda letadlo provádělo startovací, nebo přistávací manévr. AFP citovala ještě očité svědky, podle nichž stroj letěl dlouho nízko, než narazil do domů.

Letecká společnost Dana Air, která zahájila provoz v roce 2008, disponuje podle svých stránek pouze staršími americkými letadly McDonnell Douglas MD-83, které mohou mít kapacitu kolem 155 cestujících. Tyto letouny začaly létat v roce 1984 a poslední stroj byl prodán přímo výrobcem v roce 1999.

Reportáž o letecké havárii v Nigérii (zdroj: ČT24)