Europoslanec chce kvůli Rathovi prověřit čerpání unijních fondů

Brusel – Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha už se řeší i v Bruselu. Belgický europoslanec Derk Jan Eppink vyzval Evropský parlament, aby Rathův případ prošetřil. Má především prověřit, jak se v ČR využívají unijní fondy.

„V časech utahování opasků v celé Evropě je naprosto nezbytné, aby evropští úředníci účinně zasáhli proti podvodům a korupci, zvláště tehdy, pokud jde o fondy EU,“ prohlásil Eppink. Žádá proto Evropský parlament, aby prověřil využívání unijních fondů v Česku. 

Belgický europoslanec připomněl i některé další kauzy týkající se používání peněz z unijních fondů. Informoval o nich rozpočtový výbor Evropského parlamentu a vyzval jeho šéfa, aby o případném zneužívání fondů jednal s Evropskou komisí. 

„Eppink patří k těm, kteří se zasazují o větší transparentnost, je také ve výboru pro rozpočet a rozpočtovou kontrolu,“ doplnila zpravodajka ČT v Bruselu Eva Hrnčířová. Podle ní patří k pravidelným kritikům plýtvání s penězi. Nelíbilo se mu například otevření obřího unijního návštěvnického centra, takzvaného Parlamentaria. 

Podle Hrnčířové poslal dnes Eppink novinářům tiskovou zprávu v češtině, což není obvyklé. Zpravodajka ČT poznamenala, že za tím cítí politický boj mezi ODS a ČSSD. Eppink totiž patří v EP ke stejné poslanecké frakci jako zástupci české ODS. Podezřeními ze zneužívání by se měl podle něj zabývat také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)