Speciální japonské brýle pomohou lidem ke štíhlé linii

Tokio - Japonští vědci představili převratnou novinku pro obézní lidi nebo i ty, kteří chtějí pár kil shodit, aby zase měli štíhlou linii. Novým pomocníkem při boji s tloušťkou se mohou stát speciální brýle. Ty dokáží člověka s pomocí počítačové techniky oklamat tak, že se jim třeba obyčejná čokoládová sušenka jeví větší, než je ve skutečnosti.

Na brýlích je malá kamera, jež snímá záběr jídla a pošle ho do počítače, který obrázek pozmění tak, aby sousto vypadalo větší nebo lákavější. Při testovacím provozu pak dobrovolníci snědli o téměř deset procent méně. Jídlo se jim totiž jevilo o polovinu větší. Lidé naopak snědli o 15 procent víc, když počítač jejich hody zmenšil na dvě třetiny skutečné velikosti.

Profesor Mičitaka Hirose z Tokijské univerzity řekl, že je nesmírně zajímavé, jakým způsobem je možné použít počítače k ošálení lidské mysli. „To, jak se dají oklamat různé smysly nebo jak na nich s využitím počítačů stavět, je velmi důležité při studování virtuální reality.“

Běžná zařízení virtuální reality, která se snaží zajistit komplexní vjemy, jako jsou dotyky, obvykle podle Hiroseho vyžadují masivní vybavení nebo zařízení. Využít jeden nebo dva smysly k oklamání jiných je podle něj cesta k řešení tohoto problému. „Realita je v naší mysli,“ dodal.

Jeho tým zatím neplánuje dát svůj vynález ke komerčnímu využití, ale chce dál zkoumat, zda by brýle mohly lidem pomáhat při hubnutí.