Zahrádka pro alergiky – květiny bez pylu a troška špíny k tomu

Londýn - Ne každý je nadšený z toho, že venku všechno kvete. Pro alergiky nastává temné období roku. Senná rýma znepříjemňuje v Česku život pětině lidí. Ve Velké Británii je číslo stejné a tamní zahradníci se rozhodli pomoct. Radí alergikům, jak si sestavit „bezpečnou“ zahrádku.

Včely se bez něj neobejdou, miliony lidí po celém světě ale kvůli pylu trpí. Začne to kvetoucími stromy, na ně navazují květiny a tráva a nakonec různé plodiny. Jenže alergici kvůli těmhle krásám přírody trpí. Zahradníci botanické zahrady na Cambridgeské univerzitě proto teď chtějí ukázat alergikům, které květiny jsou pro ně bezpečné a kterým by se raději měli vyhýbat. 

„Jde o to, že existují rostliny spojené s alergií. Takže budeme říkat, jestli máte sennou rýmu nebo astma, tak tyto rostliny si do zahrady nesázejte. Ale jsou tu i další rostliny, z nichž si můžete vybrat. Jsou barevné, krásné, ale neobsahují pyl, a proto je v pořádku je pěstovat,“ vysvětluje bývalý ředitel Tim Wreghitt z Královské patologické akademie. 

Hlavním viníkem alergií jsou podle vědců třeba levandule, lilie, kapradiny a dekorativní traviny. „Produkují spousty pylu, ten se velmi snadno dostává do vzduchu a my ho dýcháme. Svlačec je zase pokryt takovými chloupky, a ty jsou obzvlášť dráždivé. Takže když se o ně otřete nebo třeba jen projdete okolo, dostanou se do ovzduší a taky do krku a způsobí dýchací potíže,“ doplňuje zahradník Simon Wallis. 

Doporučuje proto nasázet do zahrady květiny, které mají málo pylu. Hodí se třeba růže, kamélie, macešky, hortenzie nebo narcisky. Dobré je prý také vybírat jen rostliny, které opyluje hmyz. Pyl pak nelétá vzduchem. 

Špína nakopne imunitní systém

Počet alergiků v zemi stoupá. Proč tomu tak je, na to však zatím nikdo nepřišel. Imunologové se zamýšlejí nad tím, že na vině by mohla být genetika nebo také každodenní návyky. Tim Wreghitt říká: „Hlavním důvodem nejspíš je, že žijeme v dezinfikovaném světě, všechno musí být sterilní. Přitom když jsem byl malý, tak jsme normálně zvedali věci, když nám upadly na podlahu, a třeba jsme je i snědli, a nikdo se nad tím nepozastavoval. Na trošce špíny vlastně není nic až tak špatného. Nakopne to imunitní systém.“ 

Rada vědců je tedy jasná, vybrat správné rostliny a nebát se při jejich sázení trochu ušpinit. Jak si ale poradit se sousedy, kteří bez ohledu na vaši alergii sázejí na svém pozemku rostliny plné pylu, s tím botanici a zahradníci z Cambridge zatím poradit nedokážou.

Zahrada pro alergiky (zdroj: ČT24)