Pozorovatelé OSN v Sýrii pod palbou, USA vyzvaly Asada k odchodu

Damašek - Syrská armáda zabránila týmu mezinárodních pozorovatelů OSN dostat se na místo včerejšího masakru v Hamá. Pozorovatelé se dokonce dostali do palby lehkých zbraní, což generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil za skandální. Nikdo z pozorovatelů ale nebyl raněn. Při středečním masakru v provincii Hamá zemřelo nejméně 86 lidí. Opozice z útoku viní provládní jednotky, které údajně postupovaly mimořádně brutálně. Opozice už oznámila, že přestává respektovat mírový plán prosazovaný OSN. Po včerejším útoku navíc vyzývá k silnějšímu odporu a vyslovila se i pro vojenskou intervenci v zemi. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová také vyzvala prezidenta Bašára Asada, aby odstoupil a odjel do zahraničí.

Amatérská videa údajně zachycují následky útoku provládních vojsk na opoziční bašty v provincii Hamá. Brutální svědectví masakru desítek lidí není možné ověřit, přesto působí jako další rozbuška už tak vyostřené situace. Syrská organizace pro lidská práva sídlící v Londýně hovoří o „masakru“ u města Hamá. Její ředitel ví o 86 obětech. „Jisté je, že zemřely desítky lidí, včetně žen a dětí,“ řekl. Údaje o počtu obětí se ale liší.

Armáda údajně nejprve obklíčila osadu tvořenou 25 domy a hodinu ji ostřelovala z tanků. Opozice tvrdí, že pak na místo dorazili členové milicí šabíha loajálních prezidentovi a lidi, kteří ostřelování přežili,  ubodali noži, nejméně 12 těl spálili. Mluvčí opoziční Syrské národní rady konstatoval, že incident proběhl ve vesnicích Al-Kubair a Márzaf. Zdroje z místa uvádějí, že v al-Kubair bylo popraveno 78 osob, přičemž 35 lidí bylo z jedné rodiny.

Masakr v Hamá odsuzuje OSN i EU

Masakr v Hamá chtějí vyšetřit mezinárodní pozorovatelé OSN. Opozice ale tvrdí, že armáda zástupce mise na místo masakru nepustila. „Budeme čekat, až tito pozorovatelé vydají nějakou zprávu,“ říká libanonský publicista Hassan Ezzedin. Podle něj totiž stále není jasné, co se v Hamá vlastně stalo. Jediné, co je podle něj jisté, je, že oblast byla bombardovaná a že zde zemřeli civilisté. Masakr považuje generální tajemník OSN Pan Ki-mun za „nepopsatelné barbarství“. Vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby začal okamžitě plnit mírový plán zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana, který předpokládá kromě jiného ukončení bojů a stažení jednotek z měst. „Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, jde o brutální a odporný útok. Mezinárodní komunita musí rozhodně odsoudit režim prezidenta Asada,“ uvedl k masakru britský premiér David Cameron.

K těm, kdo zabíjení v Al-Kubairu odsoudili, přibyly USA a Evropská unie. Bílý dům zabíjení civilistů včetně žen a dětí důrazně odsoudil a to, že se na místo nedostali pozorovatelé, jeho mluvčí Jay Carney označil za „urážku práva a lidské důstojnosti“. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová považuje události v Hamá za „neomluvitelné“ a požádala o jejich vyšetření.

Syrská národní rada v reakci na masakr v Hamá žádá, aby členové Syrské svobodné armády vystupňovali bojové akce a ulevili tak tlaku na civilisty v provinciích Hamá, Homs a Latákíja. Opozice vyzvala Syřany také k novým protivládním demonstracím a k dvoudennímu národnímu smutku za oběti. Aktivisté se také vyslovili pro vojenskou intervenci. V dnešním prohlášení Všeobecné komise syrské revoluce stojí, že bez nátlakových opatření na ochranu civilistů na základě VII. kapitoly Charty OSN nemůže být krveprolévání v Sýrii ukončeno. Rada bezpečnosti OSN bude o Sýrii jednat večer.

Vláda v Damašku masakr v Hamá odsoudila. Ujistila, že její jednotky se snaží v oblasti vymýtit teroristická doupata. Útok označila za spiknutí, které má za cíl ovlivnit výsledky středeční istanbulské schůzky západních a arabských zemí nakloněných opozici i blížící se zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Zvláštní vyslanec světové organizace a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan má o syrské krizi dnes informovat Valné shromáždění OSN a také Radu bezpečnosti. Zřejmě tady předloží nový plán na řešení situace v Sýrii. Pravděpodobně navrhne, aby byla sestavena kontaktní skupina pro Sýrii. Kromě západních zemí v ní mají být také spojenci Damašku jako Rusko, Čína a Írán a rovněž sousední Turecko. Mohlo by to pomoci dospět k dohodě bez tradičních názorových sporů v pětici stálých členů RB OSN, k nimž patří Rusko a Čína. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ale prohlásil, že Rusko v radě zablokuje jakýkoli návrh rezoluce, který bude požadovat intervenci do Sýrie.

Bašár Asad při projevu na univerzitě v Damašku
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Clintonová: Asade, odejdi

V Istanbulu načrtla možné řešení krize v Sýrii americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Základní požadavek je, že prezident Asad musí předat moc. K demokratickým volbám by pak podle ní měla zemi dovést přechodná vláda. Clintonová v Istanbulu  zároveň vyzvala Asada, aby se vzdal moci, opustil zemi a odjel do zahraničí.

„Za prvé, syrská vláda musí splnit podmínky všech šesti bodů Annanovy iniciativy, včetně skutečného klidu zbraní, dodržovaného všemi stranami. Za druhé, Asad musí předat moc a odejít ze Sýrie. Za třetí, z jednání musí vzejít přechodná vláda,“ prohlásila ministryně.

Šéfka americké diplomacie v Istanbulu dále uvedla, že se chystá vyslat své poradce k jednáním do Moskvy. „Dosud jsme nebyli úspěšní. Násilí pokračuje, je stále horší, a to je nepřípustné,“ prohlásila. „Jsme znechuceni tím, co vidíme.“

Hillary Clintonová
Zdroj: EPA/ISIFA

Vlastní cestou chce jít Rusko, jednání takzvané skupiny „Přátel Sýrie“ podle něj bere v potaz jen požadavky Syrské národní rady. Na schůzce v Šanghaji se Rusko i Čína znovu vyslovily proti vojenské intervenci v Sýrii, vyzvaly k dialogu a ukončení násilí. „Členské státy Šanghajské skupiny jsou proti vojenskému vměšování do záležitostí tohoto regionu (Blízkého východu a severní Afriky), proti vynucenému 'předání moci' či jednostranným sankcím,“ uvedli vedoucí představitelé schůzky v Šanghaji ve společném prohlášení. 

Masakry v Húlá i Hamá se staly i přesto, že v Sýrii působí tři stovky pozorovatelů Organizace spojených národů, kteří mají dohlížet na dodržování příměří vyhlášeného v dubnu Kofi Annanem. Klid zbraní ale prakticky od samého začátku porušovaly jak jednotky věrné prezidentovi Asadovi, tak i povstalci, kteří minulý týden oznámili, že příměří nebudou kvůli vraždění v Húle respektovat.