Spiknutí Talibanu a pákistánské rozvědky prý může za otravy školaček

Kábul - Za sérií otrav afgánských školaček stojí podle Kábulu hnutí Taliban a pákistánská rozvědka. Údajně uplácí zaměstnance škol, aby sypali toxické chemikálie do pitné vody nebo je rozlévali v okolí. Ředitel afghánského Národního ředitelství bezpečnosti tvrdí, že jde o snahu sabotovat úspěchy místního školství. Pákistánská rozvědka ale obvinění popírá. V uplynulých třech týdnech otravy postihly šest škol v provincii Tachár.

Afghánská vláda dnes obvinila radikální hnutí Taliban a pákistánskou rozvědku z vlny otrav školaček, která v minulých třech týdnech zasáhla především severní provincii Tachár. „Je za tím regionální agentura zvaná ISI (pákistánská rozvědka),“ uvedl ředitel afghánského Národního ředitelství bezpečnosti Lutfulláh Mašal. Stoupenci Talibanu se podle Mašala spikli s pákistánskou rozvědkou, aby vystrašili dívky i jejich rodiny. 

„Chtějí navodit atmosféru teroru a strachu mezi studenty, jak ve školství, tak ve zdravotnictví, protože to jsou sektory, v nichž bylo za deset let po svržení Talibanu dosaženo největších úspěchů,“ prohlásil Mašal. Cílem je podle něj, aby dívky přestaly chodit do školy.

Spiknutí Talibanu a pákistánské rozvědky prý může za otravy školaček (zdroj: ČT24)

Pákistánská rozvědka ISI tvrzení odmítla jako „absurdní a nesmyslné“. Účast odmítá i samotný Taliban. „Travičství nevinných dětí je proti islámskému právu. Je to zločin,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Afghánské úřady ovšem kvůli útokům zatkly už 15 lidí, včetně jednoho profesora a tří studentek. 

Mluvčí provinční vlády tvrdí, že dvakrát dokonce dostaly studentky zaplaceno za to, že otrávily vodu v zásobníku toxickým práškem. V dalších případech pak útočníci stříkali sladce vonící tekutinu v okolí škol. V uplynulých třech týdnech se školačky otrávily hned na šesti školách v provincii Tachár.