Američanům už dochází s Pákistánem trpělivost

Kábul – Spojeným státům dochází trpělivost s Pákistánem. Jeho území totiž stále slouží jako útočiště pro muslimské radikály bojující v sousedním Afghánistánu proti zahraničním jednotkám a afghánské armádě. Prohlásil to v Kábulu americký ministr obrany Leon Panetta, který do Afghánistánu přicestoval na neohlášenou návštěvu. Jde o jednu z nejostřejších kritik ze strany nejvyšších amerických představitelů vůči Pákistánu. Washington a Islámábád jsou spojenci v globálním boji proti terorismu, jejich vztahy se v poslední době ale výrazně zhoršily.

„Je složité dosáhnout míru v Afghánistánu, pokud existují útočiště teroristů v Pákistánu,“ řekl Panetta na společné tiskové konferenci se svým afghánským protějškem Abdur Rahímem Vardakem v Kábulu, kam přiletěl den poté, co při sebevražedném atentátu na jihu Afghánistánu zahynulo 22 lidí a dalších 50 utrpělo zranění. „V tomto ohledu již nám začíná docházet trpělivost a je nesmírně důležité, aby Pákistán podnikl účinné kroky a přestal dovolovat teroristům využívat pákistánské území jako bezpečnou základnu pro podnikání útoků na naše jednotky,“ dodal Panetta.

Leon Panetta na návštěvě Afghánistánu
Zdroj: Jim Watson/ČTK/AP

Panetta v této souvislosti zmínil afghánský klan Hakkáníů, o němž je známo, že se skrývá v pákistánském kmenovém území Severní Vazíristán, je napojen na teroristickou síť al-Káida, podporuje afghánské fundamentalistické hnutí Taliban, a který je považován za stávající největší hrozbu pro stabilitu Afghánistánu. „Uděláme vše pro to, abychom proti nim účinně udeřili vždy, když překročí hranici“, prohlásil krátce před dnešním příletem do Afghánistánu na palubě svého letounu Panetta a členy tohoto klanu označil za nepřátele.

Americko-pákistánské vztahy se výrazně zhoršily po loňské jednostranné americké akci, která vedla k usmrcení Usámy bin Ládina na pákistánském území. Trvale budí nevoli Islámábádu rovněž nálety amerických bezpilotních letounů na cíle v severozápadním Pákistánu a pákistánský parlament v současné době jedná o jejich zákazu.

Panetta, který je v Afghánistánu počtvrté, se podle svých slov do této neklidné asijské země přijel přesvědčit o pokroku ve válce proti extremistům a projednat plány stahování bojových jednotek z afghánského území, které by mělo být dokončeno v průběhu roku 2014. Do konce letošního září má z Afghánistánu odejít 23 000 amerických vojáků a v zemi zůstane asi 68 000 příslušníků armády USA.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes předčasně ukončil návštěvu Číny, když se doslechl, že při leteckém útoku NATO namířeném proti ozbrojencům přišlo údajně o život 18 civilistů. Karzáí to označil za „nepřijatelné“. Mluvčí aliančních sil uvedl, že nemá žádné zprávy o civilních obětech.