Švýcarským ekologům pomáhá chránit přírodu letadélko

Curych - Levné, jednoduché a efektivní pozorovací zařízení umožňující ze vzduchu sledovat velké plochy země. Tak lze charakterizovat vynález švýcarských ochránců přírody z curyšské techniky, který dokáže v těžko přístupných oblastech, jako jsou třeba pralesy, monitorovat nelegální těžbu dřeva nebo pytláky. Jde spíš o motorový větroň, jaký se dá koupit v každém modelářském obchodě. Létá sám po trase naprogramované s pomocí map Google, pouze start a přistání je potřeba korigovat vysílačkou. Uvnitř má letadéko videokameru a naváděcí zařízení.

Vědci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu (ETH) si model sestavili sami, když zjistili, že většina podobných bezpilotních strojů je velmi drahá. Zašli do modelářského obchodu a koupili stavebnici. Zbytek vybavení - včetně počítače a videokamery - pak pořídili po internetu. Celé je to nestálo v přepočtu ani 40 tisíc korun. Dokonalosti vojenských bezpilotních letadel sice jejich dílo nedosahuje, ale malá cena z něj dělá účinný nástroj při ochraně přírody. Vydrží ve vzduchu tři čtvrtě hodiny, motor pohánějí lithiové baterie – podobně jako v mobilních telefonech. Z výšky 250 metrů může stroj při jediném letu monitorovat oblast velkou až 100 hektarů.

Bezpilotní letadlo hlídá pytláky v Indonésii (zdroj: ČT24)

První testovací let si letadlo odbylo v únoru na indonéské Sumatře, kde vědci z ETH prováděli výzkum kriticky ohrožených zvířat. „Původně jsme chtěli, aby tato letadla ze vzduchu natáčela videa a pořizovala fotografie orangutanů sumaterských, abychom mohli lépe pozorovat a monitorovat jejich populaci v přírodě,“ vysvětluje Lian Pin Koh, jeden z vynálezců letadla z Katedry životního prostředí na ETH. Dodává, že jejich stroj dokáže zaznamenávat postup dřevorubců v deštném pralese a pozorovat rozrůstání zemědělských plantáží, které jsou hlavní hrozbou pro pralesy ve většině tropických oblastí. Vhodný je také pro monitorování požárů. Testuje se i infračervená kamera pro noční vidění, díky níž by bylo snazší vypátrat zvířata i lidi, které ze vzduchu kryje bujný porost.

Švýcarští ekologové vynalezli efektivní monitorovací letadlo
Zdroj: ČT24

Vynález curyšských expertů by mohl pomoci chránit rozsáhlé deštné pralesy Indonésie. Tempo odlesňování tady dokonce atakuje to, které zažívá Brazílie. Jen na Sumatře v letech 2000 až 2009 kvůli zemědělství zmizelo přes tři a půl milionu hektarů porostů - často nelegálně. 

Lian Pin Koh, Katedra životního prostředí, ETH:

„Odlesňování a ztráta biodiverzity jsou v tropech velmi vážný problém. Pohání je expanze průmyslového zemědělství a také obchod se zvířaty a rostlinami. My se jen snažíme pomoci některé z těchto problémů vyřešit.“

Švýcarští ekologové chtějí svůj monitorovací projekt rozšířit ze Sumatry do dalších částí Indonésie a do některých částí Malajsie. Nepředpokládají, že by v budoucnu svůj vynález využili komerčně. Pokud se osvědčí, chtějí návod na to, jak si postavit vlastní bezpilotní letoun, zveřejnit na internetu. Doufají, že jejich hlídač díky nízké ceně zaujme ochránce přírody v zemích, kde si drahou techniku nemohou dovolit.