Japonsko se vrací k jádru, premiér chce spustit dva reaktory

Tokio - Japonský premiér Jošihiko Noda rozhodl, že je třeba obnovit činnost dvou jaderných reaktorů v západním Japonsku, aby se předešlo ekonomickým ztrátám a krachu soukromých podniků. Podle Nody mají být spuštěny dva reaktory v jaderné elektrárně Ohi, kterou provozuje firma Kansai Electric Power. Vláda již přijala nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti elektrárny. Po loňské havárii jaderné elektrárny Fukušima je všech 50 nukleárních reaktorů v zemi mimo provoz.

Očekává se, že Nodovo rozhodnutí schválí klíčoví vládní ministři na nadcházející schůzce. Vláda se zoufale snaží získat podporu veřejnosti pro restart reaktorů, aby zabránila výpadkům v dodávkách elektřiny v létě, kdy především kvůli užívání klimatizace výrazně roste spotřeba energie. Noda také varoval, že kvůli energetické nejistotě by mohly další firmy přesunout výrobu mimo Japonsko, což by přineslo zvýšení nezaměstnanosti.

Jošihiko Noda:

„Levné a stabilní dodávky elektřiny jsou klíčové. Pokud všechny reaktory, které dříve obstarávaly 30 procent energetických dodávek v Japonsku, zůstanou v nečinnosti, japonská společnost nemůže přežít.“

Nodovo rozhodnutí mnozí vnímají jako první krok k oživení odstavených japonských reaktorů. To by mohlo snížit již beztak slábnoucí voličskou podporu premiéra; velká část japonské veřejnosti se totiž obává opakování neštěstí, které postihlo elektrárnu Fukušima. Zemětřesení a následné tsunami tu loni v březnu způsobilo největší nukleární katastrofu od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Poté byl postupně zastavován provoz všech japonských jaderných elektráren kvůli bezpečnostním prověrkám.

Jaderná elektrárna v Japonsku
Zdroj: ČT24