Putin podepsal přísnější pokuty pro demonstranty

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin svým podpisem stvrdil sporný protidemonstrační zákon. Ten citelně zvyšuje pokuty za přestupky na demonstracích. Nová pravidla tak budou platit už i na nejbližší protivládní akci svolané opozicí do Moskvy na 12. června. Opozice se chystá napadnout sporný zákon u ústavního soudu.

Proti novému zákonu protestuje opozice i ochránci lidských práv. Jenže Putin si z toho nic nedělá a zákon podepsal. „Při srovnání s analogickými právními normami jiných evropských zemí - Německa, Itálie, Španělska, Británie či Francie - není v našem zákonu ani jedno ustanovení, které by bylo přísnější než opatření v analogických zákonech ve jmenovaných zemích,“ argumentuje. 

Zatímco až dosud hrozila zatčeným demonstrantům či pořadatelům akce pokuta v rozmezí 1 000 až 5 000 rublů (asi 625 až 3 130 Kč), teď mohou dostat pokutu až 300 tisíc rublů. Právnické osoby přitom mohou být potrestány ještě vyššími pokutami. Zákon umožňuje trestat i „protestní promenády“ či dokonce i jen výzvy k protestům.   

Opozice se už chystá napadnout sporný zákon u ústavního soudu.