V Pobřeží slonoviny bylo zabito sedm členů mise OSN

New York - Při útoku v Pobřeží slonoviny bylo v pátek zabito sedm příslušníků mírové mise OSN. Všechny oběti byly údajně z Nigeru. OSN k útoku nesdělila podrobnosti. Podle ministerstva obrany Pobřeží slonoviny byli útočníci ze sousední Libérie. Útok ostře odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyzval Vládu Pobřeží slonoviny, aby útočníky identifikovala a vydala je spravedlnosti.

Útok se odehrál na západě Pobřeží slonoviny, poblíž hranic s Libérií. Šéf resortu obrany Paul Koffi Koffi řekl, že „útok pocházel z Libérie“ a byl namířen proti třem vesnicím v Pobřeží slonoviny.

Zmocněnec OSN pro Pobřeží slonoviny Bert Koenders uvedl, že vojáci byli součástí hlídek, které měly v okolí vesnice Tai místní obyvatele chránit před hrozícími útoky. V noci tam hlídkovalo asi 40 příslušníků mírových sborů.

Podle mluvčí mise OSN v Pobřeží slonoviny Sylvie van den Wildenbergové šlo v západoafrické zemi o „první útok svého druhu“. Organizace Human Rights Watch tento týden uvedla, že ozbrojené skupiny při výpadech z Libérie do okolí města Tai od loňského července zabily nejméně 40 civilistů.

OSN má v západoafrické zemi kromě civilních pracovníků zhruba 9 400 vojáků, 200 vojenských pozorovatelů a 1 350 policistů. Na misi se od roku 2004 podílí přes 40 států.

Pan Ki-mun útok ostře odsoudil

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun odsoudil zabití vojáků OSN „nejostřejším možným způsobem“. Vyzval Vládu Pobřeží slonoviny, aby útočníky identifikovala a vydala je spravedlnosti. Na útoku se údajně podílelo velké množství mužů.

„Jejich kolegům stále hrozí nebezpečí,“ upozornil Pan. Starosta města Tai Désiré Gnonkonté řekl, že stovky místních obyvatel po útoku uprchly. „Jakmile se rozední, posílíme bezpečnost,“ ujistil mluvčí mírových sborů OSN Kieran Dwyer.

Martin Nesirky informuje Pan Ki-muna o zabití sedmi členů mírové mise v Pobřeží slonoviny
Zdroj: AP Photo / OSN/Evan Schneide

Pobřeží slonoviny se ještě počátkem loňského roku nacházelo na okraji občanské války. Po prezidentských volbách totiž prezident Laurent Gbagbo odmítl uznat svou porážku a předat úřad Alassaneovi Ouattaraovi. Tomu dopomohla k moci intervence sil OSN s rozsáhlým mandátem.

Gbagbo se v Haagu zpovídá před Mezinárodním trestním soudem (ICC) kvůli podezřením ze zločinů proti lidskosti spáchaných po prezidentských volbách. V Pobřeží slonoviny má i přesto stále mnoho příznivců. Země je navíc plná zbraní.

Po Gbagbově zatčení v dubnu roku 2011 za přispění sil OSN a francouzských vojáků uprchlo mnoho exprezidentových žoldáků a bojovníků do Libérie. Podle Ministerstva obrany Pobřeží slonoviny přišli útočníci v pátek právě ze sousední země.