Izraelský vicepremiér: Asad v Sýrii páchá genocidu

Jeruzalém – Jako genocidu vnímá izraleský vicepremiér Šaul Mofaz postup syrského prezidenta Bašára Asada vůči opozičním silám. Současně se vrcholnému izraelskému představiteli nelíbí postoj Ruska, které Asada podporuje. Izrael byl přitom dosud k dění v Sýrii, kde bojují vládní a opoziční síly už déle než rok, zdrženlivý. Současně ale vicepremiér uvedl, že Izrael v Sýrii nezasáhne.

Vicepremiér Mofaz kritizoval nejenom Rusko, ale i další státy, které váhají v Sýrii zasáhnout a přišly pouze se „slabošskými odsudky“. „V Sýrii dochází ke zločinům proti lidskosti a genocidě. Zdrženlivost světových mocností je i v rozporu s veškerou logikou,“ řekl v rozhovoru, který poskytl izraelskému Armádnímu rozhlasu.

Ruská role v syrských bojích je ovšem podle Šaula Mofaze nejhořší. „Ačkoli slabě odsoudilo masakry, pokračuje ve zbrojení Asadova zločinného režimu. V lepším případě je to nezodpovědnost, v horším případě je to podpora zločince,“ prohlásil izraelský vicepremiér.

Mofaz poukázal, že boje v Sýrii probíhají nedaleko izraelských hranic, proto by měl Izrael dotlačit západní země k akci. „My nemůžeme z pochopitelných důvodů zasáhnout,“ zdůraznil ovšem.

Podobně se k situaci v Sýrii vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Írán a libanonské hnutí Hizballáh podle něj Asada podporují, spolupráci těchto tří stran označil Netanjahu za „osu zla“.