Odsouzený egyptský exprezident Mubarak je v kritickém stavu

Káhira – Na prahu smrti se zřejmě ocitl bývalý egyptský prezident Husní Mubarak odsouzený nedávno k doživotnímu vězení. Pobývá již týden ve vězeňské nemocnici, nyní střídavě ztrácí a nabývá vědomí. Objevily se ovšem už i zprávy, že zemřel.

Poté, co začaly kolovat zvěsti, že Husní Mubarak zemřel, přijela do nemocnice jeho manželka a snachy. Zdroj agentury AP potom uvedl, že je exprezident naživu, ale v kritickém stavu. „Zdraví bývalého prezidenta se zhoršuje, ale nyní je stabilizovaný,“ řekl.

Během dne Mubarak upadal do bezvědomí a trápil ho nepravidelný srdeční rytmus, proto musel být napojen na umělé dýchání. Čtyřiaosmdesátiletý svržený egyptský vůdce podle výsledků lékařského vyšetření trpí nervovým šokem, těžkou depresí a stoupl mu krevní tlak.

Mubarak byl 2. června odsouzen na doživotí kvůli podílu na smrti stovek demonstrantů při protivládním povstání, které prezidentův režim loni v únoru po bezmála 30 letech vlády smetlo. Po vynesení rozsudku demonstrovaly v Egyptě tisíce lidí, kteří Mubarakovi přáli trest smrti.