Mubaraka dvakrát oživovali

Káhira - Odsouzeného egyptského exprezidenta Husního Mubaraka po zástavách srdce prý dvakrát oživovali. Dnes se mu několikrát zastavilo srdce a lékaři museli dvakrát použít defibrilátor. Některé zdroje hovoří i o tom, že exprezident několikrát upadl do kómatu. Oba jeho synové si podali žádost, aby mohli být s otcem. Úřady jim vyhověly.

„Jeho zdraví se od vynesení rozsudku zhoršuje, má vysoký krevní tlak, dýchací potíže a nepravidelný srdeční tep,“ uvedl mluvčí egyptského ministerstva vnitra Alá Mahmúd. 

O Mubarakově zdravotním stavu zatím egyptská média mlčí, tvrdí spolupracovnice ČT Anna Janků. „Od začátku, co je exprezident Mubarak v nemocnici, nebylo z nemocnice vydáno veřejné komuniké, takže jsou to jenom dohady,“ říká. Janků ovšem tvrdí, že se Mubarakův stav zlepšil poté, co ho včera ve vězeňské nemocnici navštívila jeho manželka a vnuci. Zprávy o tom, že ho dnes dvakrát resuscitovali, ale prý nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit.

Vedení věznice dnes povolilo Mubarakovu staršímu synovi, aby byl ve vězeňské nemocnici se svým otcem. K bývalému egyptskému prezidentovi může i jeho mladší syn Gamal. Mubarakův zdravotní stav je v posledních dnech kritický, dokonce se spekulovalo, že zemřel.

Oba synové, Alá i Gamal, nyní čekají ve vězení na proces, ve kterém čelí obvinění z machinací na burze. Mubarak tedy žádal, aby se oba přesunuli do jeho blízkosti.

Mubarak byl 2. června odsouzen na doživotí kvůli podílu na smrti stovek demonstrantů při protivládním povstání, které prezidentův režim loni v únoru po bezmála 30 letech vlády smetlo. Mubarak byl po procesu převezen do věznice Tora v Káhiře.

Telefonát Anny Janků ke stavu Mubaraka (zdroj: ČT24)