Na laureátech Nobelových cen se šetří

Stockholm – Nobelova nadace šetří, laureáti Nobelovy ceny napříště dostanou nižší finanční odměnu. Zatímco doteď dostávali 10 milionů švédských korun, teď kromě plakety obdrží už jen 8 milionů švédských korun (v přepočtu asi 23 milionů Kč). Nobelova cena se udílí za vynikající výsledky v oblasti vědy, literatury a za mír.

„Nobelova nadace je odpovědná za to, aby peníze pro ocenění zůstaly na vysoké úrovni i v dlouhodobém horizontu,“ uvedl generální ředitel Lars Heikensten. „Vyhodnotili jsme proto, že je důležité podniknout nutná opatření ve správný čas.“ 

Podle nadace náklady na vyplácení odměn v posledním desetiletí překročily výnosy z úroků a investic na kapitálovém trhu. Je proto nezbytné snížit ocenění z dosavadních deseti milionů švédských korun. Kapitál, který vytvořil základ pro poskytování finanční odměny, daroval nadaci ve své závěti vynálezce dynamitu Alfred Nobel. Nadace byla založena v roce 1900.      

Nadace také šetří náklady na administrativu a omezí i výdaje na oslavy spojené s předáním Nobelovy ceny, které se konají vždy v prosinci ve Stockholmu a Oslu.