Za zmizení dítěte nemohou rodiče, ale dingo

Sydney - O 32 let starém zmizení osmitýdenního miminka definitivně rozhodl soud v Austrálii. Potvrdil, že smrt Azarie Chamberlainové měl na svědomí pes dingo, jak říkají její rodiče. Soud tak definitivně očistil matku dítěte od podezření z vraždy. Tragický příběh vzbudil vášně a nebývalou pozornost médií i veřejnosti. Ty ženu léta mylně považovaly za vražedkyni.

Celých 32 let bojovali za svou nevinu. Manželé Chamberlainovi tvrdili, že se zmizením osmitýdenní dcery neměli nic společného. Soud v australském Severním teritoriu teď udělal za případem definitivní tečku. „Azaria Chamberlainová zemřela u Uluru 17. srpna 1980. Příčinou její smrti byl útok dinga, který ji odnesl pryč,“ prohlásila koronerka Elizabeth Morrisová. 

Chamberlainovi kempovali nedaleko posvátné skály v australském vnitrozemí, když ze stanu zmizela jejich malá dcera. Matka tvrdila, že zahlédla psa dingo. Uvěřil jí ale málokdo. Okolí ji mělo za vražedkyni a lhářku. A stejně tak soud. Divoké psy považovali za neškodné společníky, neschopné ublížit dítěti.

Lindy Chamberlainová dostala doživotní trest. Její manžel Michael podmínku. Za tři roky se ale v doupěti dinga našlo Azariino oblečení. Nový proces její matku osvobodil, smrt dívky ale neobjasnil a pochyby zůstaly až dodnes. 

Michael Chamberlain, otec zmizelé dívky:

„Tento boj za pravdu a uznání soudu trval příliš dlouho. Spravedlnosti se ale můžete dočkat, i když si myslíte, že je všechno ztraceno.“

Rodiče dítěte dostali nový úmrtní list. Stojí na něm, že Azarii zabil pes dingo. „Austrálie už nebude moct tvrdit, že dingové nejsou nebezpeční a zaútočí jen v obraně. Žijeme v krásné zemi, ale taky nebezpečné,“ varuje Lindy Chamberlainová. 

Případ Australany rozdělil a roky poutal pozornost světových médií. Inspiroval taky hollywoodské filmaře. Ve snímku Výkřik ve tmě zazářila Meryl Streepová. Za roli Azariiny matky získala nominaci na Oscara.