Murdoch podporoval labouristy poté, co mu konzervativci nešli na ruku

Londýn – „Změňte politiku vůči Evropě, nebo budeme podporovat labouristy,“ s takovou pohrůžkou přišel v roce 1997 mediální magnát Rupert Murdoch za tehdejším britským konzervativním premiérem Johnem Majorem. Murdochův list The Sun pak skutečně labouristy podporoval. Major dnes vypovídal před komisí soudce Briana Levesona, která zkoumá poměry v britských médiích a jejich vazby na politiky. Majorovo vystoupení zpochybňuje pravdivost dřívějších Murdochových výroků před Levesonovou komisí. Mediální magnát totiž tvrdil, že nikdy žádného premiéra o nic nežádal.

„Není příliš časté, aby někdo seděl proti premiérovi a říkal: 'Chci, abyste změnil svou politiku. A pokud ji nezměníte, naše organizace vás nemůže podporovat',“ popsal Major schůzku s Murdochem. Uvedl také, že později nebyl překvapen, když The Sun své politické zaměření v roce 1997 změnil. V témže roce pak konzervativci prohráli volby a ve funkci premiéra vystřídal Majora labourista Tony Blair. The Sun znovu změnil své politické zaměření v roce 2009, kdy začal podporovat konzervativce. Ti pak v roce 2010 vyhráli ve volbách a vytvořili koaliční vládu s liberálními demokraty.

Major dnes uvedl, že o soukromé večeři s Murdochem, která se odehrála 2. února 1997, zatím nikdy nehovořil. „Vůbec nepřipadalo v úvahu, že bych změnil politiku v Evropě,“ řekl Major s tím, že během sedmi let se s Murdochem sešel třikrát. Následná podpora labouristů ze strany Sunu prý Majora nepřekvapila. „Šel jsem si zaplavat do Temže, nechal jsem šaty na břehu, a když jsem se vrátil, měl je na sobě pan Blair,“ zažertoval expremiér.

Levesonova komise vznikla loni po skandálu s odposlechy v dalším Murdochovu listu News of the World (NoW). Tento týden před ní vypovídá řada předních britských politiků. V pondělí zde vystoupil bývalý premiér Gordon Brown, který obvinil The Sun, že proti němu vedl osobní útoky. Expremiér také popřel Murdochovo tvrzení, že vyhlásil The Sun válku. Před komisí dnes vypovídá také šéf labouristů Ed Milliband a ve čtvrtek premiér David Cameron.