Arabky nesundaly závoj - a letěly z Paříže obratem zpátky domů

Paříž - Francouzské úřady dnes vyhostily tři ženy ze Saúdské Arábie, které po příletu do Paříže odmítly sundat závoj. Ženy, které na letišti Charlese de Gaulla na pařížském předměstí Roissy přistály na palubě stroje katarských aerolinek, se v průběhu dne vrátily nazpět jejich letadlem zpět do Dauhá. Ženám byla také uložena pokuta o blíže neupřesněné výši. Dosáhnout nicméně může až 150 eur (3 850 korun).

Francie je první evropskou zemí, kde je od loňského dubna zakázáno nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti. Za nedodržení zákona hrozí pokuta až 150 eur. Soudy jich zatím udělily několik stovek. Ve Francii žije pět až šest milionů muslimů, ale počet žen, které se takto zahalovaly, se loni odhadoval jen na 2 000. Zákon prý některé ženy dodržují na úkor vlastní svobody. Raději, než vyjít nezahalené, zůstávají doma. Malá skupina muslimek zákaz bojkotuje a odmítá se mu podřídit.

Zákon vylučující použití islámských burek a nikábu na ulici, v parku a v obchodech provázejí rozporné reakce. Představitelé francouzských muslimů, kteří jsou sami většinou proti nošení burek či nikábů, namítají, že norma paušálně stigmatizuje všechny vyznavače islámu. Vrchní představitelé islámu ve Francii přitom uznávají, že úplné zahalení obličeje odráží extremistické pojetí islámu a není náboženskou povinností. Obhájci zákona zase argumentují tím, že je zacílen na ochranu světských hodnot a rovnosti pohlaví. Rovněž prý napomáhá k potlačení radikálního islámu.