Při sérii útoků v Iráku zahynulo na sedm desítek lidí

Bagdád - Při více než čtyřech desítkách atentátů dnes v Iráku zahynulo 72 lidí a na 250 dalších bylo zraněno. Útoky přitom byly cílené především na šíitské poutníky a policisty v deseti různých městech. Výbuchy zasáhly Bagdád, Kirkúk, Hillu, Al Azízii, Mosul nebo Karbalu. V 18 případech atentátníci použili nálož v autě, v 18 šlo o pumový útok a v šesti zaútočili zbraněmi. Nejvíce mrtvých si vyžádaly pumové útoky v Hille a v Bagdádu, k odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil. Jde o nejhorší sérii násilí v zemi od loňského prosince, kdy ze země odešli američtí vojáci, a od letošního března, kdy při koordinovaných útocích spáchaných najednou v několika městech zahynula padesátka lidí.

Premiér Núrí Málikí varoval před negativními dopady politických nesvárů na bezpečnostní situaci v zemi v době, kdy Irák prochází už měsíce vážnou politickou krizí. Vláda také vyhlásila na čtvrtek pracovní volno v úřadech provincie Bagdád, aby usnadnila práci bezpečnostních složek a pohyb poutníků v době šíitských obřadů v Bagdádu. Budou také posílena bezpečnostní opatření, protože lze očekávat další útoky.

Nejvíce mrtvých si vyžádaly pumové útoky v Hille, kde výbuchy náloží ve dvou autech před restauracemi, do nichž chodí policisté, zabily 20 a zranily 51 lidí. Při akcích mířených na šíitské poutníky v Bagdádu bylo v různých čtvrtích zabito 28 lidí a 53 zraněno. V metropoli několik bomb vybuchlo poblíž šíitů shromážděných k uctění smrti sedmého imáma a Mohamedova pravnuka Músy Kázima.

Pouť k výročí úmrtí Músy Kázima

Svátek připomíná úmrtí pravnuka proroka Mohameda v 8. století. Músá Kázim je sedmý z 12 šíitských imámů. Letos připadá výročí jeho smrti na 18. červen. Je údajně pohřben v hrobce ve čtvrti Kazimíja na severu Bagdádu. Každoročně se k jeho hrobu vydává více než milion poutníků. V roce 2005 zemřelo skoro 1 000 lidí, když se objevily zprávy o útoku a vypukla panika.

Tři bomby vybuchly v ropném středisku Kirkúku, přičemž jedna z nich měla zasáhnout sídlo kurdského prezidenta Masúda Barzáního. Jeden z tamních občanů řekl, že by se rád zeptal vlády, proč umísťuje sídla politiků a politických stran do obytných čtvrtí a mezi civilisty. Další útoky jsou hlášeny z Azízíje, Mosulu, Karbaly a Bákuby.

Útoky na šíity v Iráku se přitom v poslední době množí. V zemi panuje politická nejistota spojená s napětím mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity. Situaci využívá místní sunnitská odnož al-Káidy. V neděli zemřelo šest šíitských poutníků v Bagdádu, ještě předtím po explozi u šíitského náboženského úřadu přišlo o život 26 lidí.

Při útocích v Iráku zemřely desítky lidí (zdroj: ČT24)