Po sérii útoků v Itálii provedla policie razii na anarchisty

Řím - Italská policie zatkla celkem deset anarchistů podezřelých ze spáchání série nedávných útoků. K nim má patřit i střelba, která minulý měsíc zranila představitele místní jaderné společnosti. Podezřelí jsou rovněž z odeslání dopisních bomb bance v německém Frankfurtu, daňové agentuře Equitalia a řecké ambasádě v Paříži. Policie provedla celkem čtyři desítky zátahů po celé Itálii.

Anarchisté nabírají v poslední době v Itálii na síle. Nebezpečí může hrozit i samotnému italskému premiérovi Mariu Montimu. Atentát na něj chtějí spáchat tamější anarchisté z kalabrijské odnože Neformální anarchistické federace (FAI).

V krizí sužované Itálii útoky vyvolaly obavy z návratu politického násilí, které zasáhlo zemi v 70. letech minulého století. Italské ministerstvo vnitra už začalo kvůli rostoucímu počtu útoků uvažovat o tom, že úřady, soudce a politiky bude kromě tradiční ochranky hlídat také armáda.   

Materiály italských anarchistů
Zdroj: ČT24

V zemi se ale jinak konají převážně poklidné protesty proti vládní politice škrtů a změnám na trhu práce, kterými chce kabinet premiéra Maria Montiho snížit italský veřejný dluh.