Cameron: Tajná dohoda s Murdochovou společností je nesmysl

Londýn - Britský premiér David Cameron před komisí soudce Briana Levesona obvinil expremiéra Gordona Browna z toho, že vytvořil bezdůvodnou a nesmyslnou konspirační teorii týkající se dohody Konzervativní strany a mediální skupiny News International (NI). Brown před komisí prohlásil, že se konzervativci s NI dohodli, že výměnou za její podporu osekají finance pro BBC a regulační úřad Ofcom. Podle premiéra se vztahy mezi britskými médii a politiky velice zhoršily. Cameron připustil, že mediální legislativa v Británii by se měla dočkat změn. Zároveň přiznal, že měl schůzky jak s mediálním magnátem Rupertem Murdochem, tak i dalšími osobami figurujícími v médiích. Většina setkání prý byla za účelem propagace konzervativní politiky. Editorům sdělil, že by „měl rád podporu jejich novin“. Premiér celkově čelil nepříjemným otázkám - hlavně když musel vysvětlovat vřelé esemesky, které si vyměňoval s bývalou šéfkou britské části Murdochova impéria Rebekou Brooksovou.

Premiér se zastal mluvčího vlády Coulsona

Cameron před komisí uvedl, že „nikdy neobchodoval s politikou“ výměnou za podporu médií. Premiér zároveň prohlásil, že neexistovaly žádné zjevné ani skryté nabídky od společnosti News International. Cameron také hájil své rozhodnutí učinit svým mluvčím Andyho Coulsona, ačkoli už to bylo po vypuknutí skandálu s odposlechy. Coulson jej však prý ujistil, že o odposleších nic nevěděl. Premiér si navíc pochvaloval, že Coulson odvedl jako šéf komunikace kvalitní práci.

Andy Coulson
Zdroj: Getty Images News/Peter Macdiarmid

Cameron hovořil i o ministru kultury Jeremym Huntovi, a to v souvislosti s Murdochovou snahou převzít televizi BSkyB. Sdělovací prostředky vlastněné australským magnátem v posledních letech až nápadně stály na straně Cameronových konzervativců. „Nebylo to nějaké uspěchané, zpackané politické rozhodnutí. Kdyby mi někdo řekl, že tu práci udělat nemůže, tak bych mu ji býval nedal,“ řekl premiér k Huntovi. 

Vztahy mezi politiky a médii by neměly být tak úzké

Cameron prohlásil, že vztahy mezi médii a britskými politiky se zhoršily. Podle něj si mnoho politiků myslí, že tisk vždy vše pochopí špatně. „Je to špatný vztah. Pokud dojde ke zlepšení, bude to v první řadě o transparentnosti, lepší regulaci a větší vzdálenosti mezi oběma sférami,“ konstatoval premiér. „Velká část tisku si myslí, že politici jsou tam kvůli sobě, a ne ze správných důvodů,“ řekl premiér. Nejdůležitější je přitom podle něj respekt, kterému by se měly naučit obě strany. „Respekt musí vycházet z vysokých standardů, zavedených v mediální i politické sféře,“ poznamenal Cameron.

Premiér na druhou stranu pochválil některé kampaně, které noviny, jako byl News of the World, vedou - například proto, aby se lidem dostalo spravedlnosti. Podle Camerona jsou média v demokratickém systému velmi důležitá, protože upozorňují na problémy, na nichž záleží celé veřejnosti.

Cameron měl měsíčně desítky schůzek s lidmi z médií

Cameron měl mít podle výkazu předloženého svědky celkem 1 404 setkání s lidmi figurujícími v médiích, celkem v průměru 26 za měsíc, a to mezi lety 2005 a 2010, kdy byl v opozici. Od doby, kdy se dostal k vládě, bylo takových setkání průměrně třináct měsíčně. Třeba v roce 2008 letěl na večeři na řecký ostrov Santorini, kde se setkal s Murdochem. Byla to údajně šance, jak s ním upevnit vztahy.

David Cameron
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

První schůzka s Rupertem Murdochem proběhla podle všeho 18. ledna 2006, další, neformální schůzka pak v únoru téhož roku. „Nevím, jestli jsme si zašli na skleničku, nebo jestli to byl oběd. Většinou probíhaly schůzky s novináři z Daily Mailu,“ řekl premiér. Ten přiznal, že se s Murdochem setkal i u premiéra doma a hovořil s ním o různých regulačních záležitostech, třeba kodexu BBC. „Samozřejmě jsme o takových věcech diskutovali. Oba jsme měli na věc silný názor,“ řekl Cameron.

Cameron byl na schůzce i se synem Murdocha Jamesem, který ho tehdy informoval, že deník The Sun bude podporovat konzervativce. „Byla to sklenka s tímto člověkem, nic víc. Potěšilo mě, že konzervativci získají podporu Sunu, a to někdy během konference labouristů,“ poznamenal premiér. Probírala se i hospodářská témata.

Rebekah Brooksová
Zdroj: ČT24

Brooksová v roce 2009 podpořila Camerona v textové zprávě

Při dnešním výslechu byla projednávána i zpráva Brooksové, v níž povzbudila premiéra jak z profesionální, tak i osobní stránky poté, co Sun vyjádřil podporu jeho straně a vpředvečer konference konzervativců. „Tolik ti zítra fandím, nejen jako přítelkyně, ale hlavně profesionálně jsme v tom rozhodně spolu,“ zaznělo ve zprávě.

David Cameron, britský premiér:

„Na většině schůzek jsem se snažil prosazovat konzervativní politiku. S Rebekou Brooksovou jsem hovořil o mediálních záležitostech. Vždy jsem věřil v silné BBC na základě poplatků, možná se dalo nějak diskutovat o tom rozsahu.“

Soudce se také vyptával na Cameronovo politické mládí, když byl ještě zvláštním poradcem na ministerstvu financí - především na to, zda byl před novináři schopen rozlišit svůj osobní názor od názoru ministra.

David Cameron
Zdroj: Ray Tang/Isifa/Rex Features

Bývalá šéfka britských listů Ruperta Murdocha Rebekah Brooksová byla obžalována v aféře kolem odposlechů z maření výkonu spravedlnosti. Obžalován je také její manžel Charles Brooks, který je Cameronovým přítelem, a další čtyři lidé. V květnu Brooksová před Levesonovou komisí vypověděla, že během kampaně před parlamentními volbami v roce 2010 si s Cameronem vyměňovali prý asi dvě SMS zprávy týdně.

Před Levesonovu komisí stanuli už dříve například tři bývalí premiéři, několik ministrů i Murdoch a šéfredaktoři jeho britských listů. Ve středu před komisí vypovídal britský vicepremiér a šéf britských Liberálních demokratů Nick Clegg. Objasňoval své vztahy k Murdochovi, s nímž se prý potkal jen několikrát. Hovořil i o večeři s Murdochem z roku 2009, na níž prý ale tehdy seděl na konci stolu a s Murdochem prohodil jen několik vět.