Za pyramidu dostal finančník Stanford 110 let vězení

Houston (USA) – Americký finančník Allen Stanford dostal u soudu 110 let vězení. Na principu pyramidové hry podvodně vymámil z investorů sedm miliard dolarů. Případ je ve Spojených státech často přirovnáván k situaci kolem finančníka Bernarda Madoffa, kterého soud  poslal v roce 2009 za největší zpronevěru v dějinách na 150 let do vězení.

Stanford v 80. letech založil společnost, která se dlouhodobě těšila výborným ziskům. Tento úspěch začal přitahovat další a další klienty, kteří ale vypláceli lidi figurující v systému již delší dobu. Podobné schéma již Spojené státy zažily, a to s pachatelem největší zpronevěry v dějinách USA Bernardem Madoffem.

Postiženi nebyli boháči, ale střední vrstva

Není ale zřejmé, kdy přestal Stanford vést legitimní byznys a začal působit podvodným způsobem. Podle toho, k čemu došla americká obžaloba, by škoda měla činit až sedm miliard dolarů. V porovnání s Madoffem sice nejde o tak závratnou částku, nicméně v případě Stanforda se nejednalo o nejbohatší klienty, ale spíše o drobné střadatele. Právě tento fakt z něj v očích americké veřejnosti dělá přinejmenším srovnatelného zločince.

Stanford peníze používal pro svůj rozmařilý život a uplácel jimi regulační úřady, aby mohl pokračovat ve svých podvodech. Lhal také investorům ve více než 100 zemích, když jim tvrdil, že jejich finanční prostředky investoval bezpečně do akcií, dluhopisů a jiných cenných papírů, zatímco je převáděl na své osobní účty.   

Stranfordova společnost působila v Karibiku, přestože on sám i nadále zůstával americkým občanem. Těsně před svým zatčením se pokusil ze Spojených států uprchnout, což se mu ale nevyplatilo.

Porota jej shledala vinným ve 13 ze 14 bodů obžaloby a rozhodla také, že může být zabaven jeho majetek ve výši určené soudem. Dnes soud rozhodl o výši trestu. Dostal 110 let vězení, čímž se přiblížil ke 150letému trestu Madoffa, který zůstává symbolem pyramidového systému nejen v rámci amerického finančního světa.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)