Dánská církev může oddávat homosexuální páry v kostele

Kodaň - Dánské homosexuální páry mohou mít ode dneška svatbu v kostele. Zákon, který to umožňuje, poslanci schválili poměrně jednoznačně. Země se tak zařadila v této záležitosti po bok států, jako je Švédsko a Island. Většina věřících i biskupů novinku uvítala. Právě Dánsko jako první v roce 1989 sňatky gayů a leseb povolilo.

Dánský parlament schválil zákon, podle něhož mají páry stejného pohlaví právo se vzít v kostele. Předtím se mohli pouze registrovat, jako tomu je například v České republice. Biskupové připravili speciální text, který budou během obřadu číst.

Ne všichni duchovní jsou ale s novým zákonem smíření. V Dánsku je celkem deset diecézí a z toho se jeden biskup a jedna biskupka postavili kategoricky proti. „I tento biskup ale akceptuje, že jeho podřízení budou tyto páry oddávat,“ řekla žurnalistka Dana Schmidt. Celkem 43 kněžích se ovšem rozhodlo, že sňatky gayů a lesbiček jsou pro ně nepřístupné.

Komentář Dany Schmidt (zdroj: ČT24)

Práva manželů jsou přitom stejná jako u heterosexuálních párů, například adopce dětí jsou v zemi povoleny. „Mění se pouze to, že páry mohou dostat požehnání církve, které pro mnohé znamená hodně, a jsou postaveny na stejnou úroveň jako páry heterosexuální,“ poznamenala Schmidt.