Po explozi v Pákistánu nejméně 25 mrtvých včetně dětí

Islámábád - Při pumovém útoku v kmenové oblasti severozápadního Pákistánu dnes ráno zahynulo nejméně 25 lidí, včetně tří dětí. Nálož vybuchla na tržišti poblíž hraničního přechodu do Afghánistánu. Původně se hovořilo o 13 mrtvých. Vládní zdroj, který cituje agentura AP, sdělil, že šlo o silnou výbušninu a že konečný počet mrtvých může být ještě vyšší. Zraněny jsou dvě desítky osob.

Útok byl spáchán v kmenové oblasti Chajbar, jíž vede jedna ze dvou klíčových zásobovacích tras pro jednotky NATO operující v Afghánistánu. Provoz na ní komplikují pravidelné útoky radikálů, proti nimž právě v těchto dnech na tomto místě operuje pákistánská armáda.

Nálož zasáhla rušné hlavní tržiště u hlavního pohraničního přechodu Torcham. Poničeno je několik obchodů a automobilů. V televizi se objevil záběr na zcela shořelé auto, v němž byly umístěny nálože.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, avšak podezření padá na pákistánskou odnož Talibanu, který má na kontě mnoho podobných útoků. Umírali při nich vojáci, policisté i civilisté.