Elie Wiesel vrátil maďarské státní vyznamenání

Budapešť - Nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel vrátil maďarské vládě státní vyznamenání, které získal v roce 2004. Spisovatel s rumunskými kořeny tak učinil na protest proti rehabilitaci krajně pravicového politika Józsefa Nyiröa z dob fašistického Maďarska. Nyirö se nijak netajil svými rasistickými názory. Ve 40. letech byl poslancem maďarského parlamentu. Hlásil se k ideologii fašistického režimu Šípových křížů. V roce 1945 uprchl před blížící se Rudou armádou do Vídně a pak do Španělska.

Wiesel, který prošel koncentračními tábory v Osvětimi a v Buchenwaldu, poslal tento měsíc předsedovi maďarského parlamentu dopis, v němž řád za zásluhy udělený prezidentem odmítl. Mimo jiné uvedl, že je „šokující“, když se předseda parlamentu László Kövér zúčastnil květnové ceremonie k uctění památky spisovatele a bývalého poslance Nyiröa. Toho považuje Wiesel za fašistického ideologa.

Maďarská vláda se podílela na pokusech Nyiröovu urnu s popelem převézt z Madridu přes Budapešť do jeho rodného regionu na dnešním rumunském území, tento plán byl prozatím odložen. V květnu se nicméně v Rumunsku, kde žije početná maďarská menšina, uskutečnila náboženská vzpomínková ceremonie na Nyiröa, které se Kövér zúčastnil. Kövér označil plánované přemístění ostatků kontroverzního spisovatele a někdejšího katolického kněze za „akt piety“.

Spor o Nyiröa vyvolal mezi Budapeští a Bukureští politické napětí. Rumunské ministerstvo zahraničí sdělilo maďarskému velvyslanci v Bukurešti, že uložení urny v Rumunsku je kvůli jeho krajně pravicové orientaci nežádoucí. Velvyslanec v reakci na to odpověděl, že Nyirö není žádný extremista a že jeho pohřeb je čistě kulturní akcí.

Elie Wiesel se narodil 30. září 1928 v Sighetu ležícím v dnešním Rumunsku. Židovský prozaik, filozof a politický aktivista žije v současnosti v USA a přednáší humanitní vědy na univerzitě v Bostonu. Napsal přes čtyři desítky knih.