Indiáni vyhráli nad bledými tvářemi: Své peníze dostanou

Washington - Americká vláda musí zaplatit indiánským kmenům miliony dolarů, které jim dluží za poskytované veřejné služby. Nařídil to Nejvyšší soud. Podle federálních zákonů si původní obyvatelé mohou spravovat vlastní záležitosti včetně školství, ochrany přírody a zajišťování bezpečnosti. Vláda jim to musí zaplatit jako kterémukoli soukromému dodavateli.

Nejvyšší soud v pondělí poměrem hlasů pět ku čtyřem rozhodl, že indiáni kmene Navajo a několik dalších kmenů musí dodatečně dostat plnou kompenzaci za služby poskytnuté v letech 1994 až 2001. Kongres tehdy vzhledem k nedostatku prostředků stanovil na tyto platby strop a vyplatil indiánům jen mezi 77 až 92 procenty částky, která jim náležela.

Podle komentátorů jde o velké vítězství původního obyvatelstva. Už v dubnu americká vláda a zástupci indiánů dojednali, že vláda zaplatí několika desítkám indiánských kmenů miliardu dolarů jako vyrovnání za špatné zacházení s penězi a přírodními zdroji, které USA držely anebo spravovaly jejich jménem. Dohoda udělala tečku za nároky 41 indiánských kmenů, přičemž některé z těchto nároků byly i 100 let staré. Vyrovnání následuje po ještě vyšší částce, kterou se americká vláda zavázala vyplatit tisícům indiánů loni v červnu. Šlo o 3,4 miliardy dolarů a náhradu za peníze z různých pronájmů půdy a prodeje přírodních surovin, které USA neoprávněně zadržovaly. Americké ministerstvo vnitra pro indiánské kmeny spravuje asi 20,2 milionu hektarů půdy. Dohlíží přitom na lukrativní nájemní smlouvy na těžbu ropy, plynu, dřeva, ale zemědělské a další účely.

Sporům americké vlády s indiány přesto pořád není konec: stále se s ní soudí více než 70 kmenů.