Během nepřítomnosti pozorovatelů v Sýrii narůstá počet obětí

Damašek - Krvavý konflikt v Sýrii se po odchodu neozbrojených pozorovatelů OSN vyostřuje. Podle zprávy Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) bylo jen za včerejšek v Sýrii zabito 94 lidí, z toho 63 civilistů, včetně jedenácti dětí. Syrská vláda je prý připravena vyslyšet výzvu OSN a evakuovat civilisty uvězněné už přes týden v povstaleckém městě Homs, jež je obklíčeno armádou. Podle Damašku ale takovým snahám brání rebelové.

Většina pondělních obětí je hlášena z Dumy na okraji Damašku. Mnozí zranění a mrtví tam podle jednoho z opozičních aktivistů ještě nemohli být vyproštěni. „Kvůli trvalému ostřelování (Dumy) se dosud nikomu nepodařilo vyprostit možné přeživší, kteří ještě leží pod sutinami.“

Neozbrojení pozorovatelé OSN pozastavili o víkendu svou činnost v Sýrii po předcházejícím útoku na jejich tým. Pozorovatelé nicméně sdělili, že zůstanou v Damašku. Šéf pozorovatelské mise OSN Robert Mood v pondělí vyzval strany konfliktu v Sýrii, aby „změnily své postoje a dovolily ženám, dětem, starým lidem a zraněným osobám opustit zóny bojů bez jakýchkoliv předběžných podmínek a zajistily jejich bezpečnost“.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Evakuace rodin z Homsu je v nedohlednu

Syrské ministerstvo zahraničí v prohlášení zveřejněném státní agenturou SANA uvedlo, že vláda kontaktovala misi OSN a místní úřady v Homsu ve snaze zahájit evakuaci údajně asi tisícovky rodin, které jsou zablokovány ve čtyřech čtvrtích Homsu bez potravin a lékařské pomoci. „Snahy monitorovací mise OSN o dosažení tohoto cíle ale ztroskotaly, zmařily je ozbrojené teroristické skupiny,“ tvrdí ministerstvo.

Opoziční aktivisté hlásí také další boje v Homsu, ve čtvrti Bába Amr, kterou v březnu dobyly vládní síly. Nad touto oblastí se kupí mračna dýmu, konstatovala Syrská organizace pro lidská práva. Referovala také o explozi ropovodu procházejícího touto zónou. Tvrdé střety mezi armádou a povstalci se podle OSDH odehrávají rovněž v provincii Idlib u hranice s Tureckem.

Syrská libra ztratila vůči dolaru téměř polovinu své hodnoty

Život Syřanů se postupně komplikuje i v ekonomickém ohledu. Směnárníci prý smějí vydat jednotlivým občanům cizí měnu už jen v maximální hodnotě 2 000 dolarů. Zámožní Syřané si proto najímají prosté krajany, aby za ně šli směnit peníze. Ten, kdo může předložit letenku, smí vyměnit domácí měnu v hodnotě 10 tisíc dolarů. V zemi ovšem platí zákaz vycestování pro vysoké úředníky. Syrská libra ztratila od března 2011, kdy bylo zahájeno povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi, vůči americkému dolaru 45 procent své hodnoty.