Policisté zabránili Aj Wej-wejovi, aby šel k soudu

Peking- Čínská policie prý zabránila čínskému umělci a politickému aktivistovi Aj Wej-wejovi v tom, aby se dostavil k soudu, kde se projednával jeho případ. Umělec je obviněn z daňového úniku. Když chtěl ale k soudu odejít ze svého studia v Pekingu, nemohl. Jeho ateliér obklíčila policejní auta.

Aj Wej-wej tvrdí, že policie mu znemožnila, aby odešel k soudu. Stání se tak mola zúčastnit pouze jeho manželka. V samotné budově soudu pak policisté zničili kameru jednoho z Ajových zaměstnanců, který chtěl proces natočit. Má prý fotografie zranění, které zaměstnanec utrpěl poté, co ho policie zbila. 

Podle čínských úřadů dluží společnost Beijing Fake Cultural Development na daních.  Podle rozhodnutí berního úřadu měl Aj zaplatit pokutu ve výši 15 milionů jüanů. Aj je sice jen výtvarníkem společnosti, ne ředitelem nebo manažerem, pokuta byla nicméně adresována na jeho jméno. Společnost přitom vlastní jeho manželka. Umělec nakonec složil více než půlku z pokuty, přispěli mu na ni jeho příznivci, kteří z celého světa posílali příspěvky. 

Společnost se proti pokutě odvolala a podala žalobu proti daňovému úřadu kvůli porušování zákonů. Úřad měl podle aktivistů manipulovat s účty společnosti, ovlivňovat svědky a upravovat důkazy. 

Loni strávil Aj 81 dní ve vazbě. Loni v červnu byl podmínečně propuštěn s tím, že rok nesmí opustit Peking. Aj kritizoval čínskou vládu kvůli nedostatečné reakci na zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008. Pokusil se mimo jiné poukázat na mizernou úroveň stavby školních budov, jež se řítily k zemi snáze než okolní objekty.