V Riu se po 20 letech jedná o udržitelném rozvoji

Rio de Janeiro – Na příliš malý pokrok za posledních 20 let poukázal v úvodním projevu na konferenci OSN o udržitelném rozvoji generální tajemník této organizace Pan Ki-mun. Na konferenci nazvané Rio+20 bude debatovat 86 šéfů států a vlád, ale chybí několik předních politiků včetně prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Vladimira Putina. Text závěrečné deklarace některé evropské země a nevládní organizace navíc kritizují jako málo ambiciózní. Konference odstartovala uprostřed masových protestů - do centra vyrazilo na 50 tisíc lidí. Kromě ekologů se zúčastnili i Brazilci, kteří volali po lepším školství nebo zdravotnictví.

Do centra Rio de Janeira přivedl protest zorganizovaný hnutím Greenpeace pestrou směs aktivistů. Někteří přišli ukázat nespokojenost se svou vládou, slyšet byli ale hlavně ochránci přírody. „Ničí všechno, zvlášť životní prostředí této země. A odehrává se to přímo během summitu Rio+20,“ podotkl jeden z demonstrantů. „Demonstrujeme tady za zelenější Brazílii, ve které bude víc energie z alternativních zdrojů,“ prohlásila jiná aktivistka.

Třídenní konference OSN o udržitelném rozvoji se koná dvacet let po prvním takovém setkání, které právě v Riu pod názvem Summit o Zemi uvedlo ekologické otázky do programů politických jednání. Pan Ki-mun připustil, že pokrok byl od oné konference příliš pomalý.

Summit v Riu začal (zdroj: ČT24)

Vyzval k akci všech 191 členských zemí organizace. „Teď jsme dospěli k historické dohodě. Svět teď bude sledovat, jestli se slova změní v činy,“ zdůraznil s poukazem na připravovanou závěrečnou deklaraci. „Je čas myslet globálně a dlouhodobě a začít hned teď v Riu, jelikož čas není na naší straně,“ prohlásil šéf OSN. „Nepochybuji, že budeme na úrovni cílů, jež vyžaduje situace ve světě,“ prohlásila prezidentka hostitelské země Dilma Rousseffová.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN:

„Přijeli jsme do Ria de Janeira, abychom tvořili budoucnost lidstva. Nepleťme si to s přeháněním a prázdnými řečmi. Naopak, čelíme tady existenční výzvě. Před dvaceti lety přinesl starý summit udržitelný rozvoj mezi globální témata. Budu upřímný, příliš jsme si s těmi hlavními výzvami neporadili.“

Pan Ki-mun a brazilská prezidentka Dilma Rousseffová
Zdroj: ČTK/AP/Silvia Izquierdo

Delegáti by v pátek na závěr konference měli ratifikovat deklaraci o „zelené ekonomice“, zesílení světového řízení životního prostředí i zavedení zásady „cílů udržitelného rozvoje“ v rámci linie Cíle milénia OSN, jež vyprší v roce 2015.

Padesátistránkový dokument je výsledkem několikaměsíčního vyjednávání i několikadenních nepřerušovaných diskusí v samotném Riu. Evropské země i nevládní organizace ale text kritizují jako nepříliš ambiciózní. Vyjádřila to za ně 17letá Novozélanďanka Brittany Triffoldová z tribuny: „My, příští generace, požadujeme akce, abychom měli nějakou budoucnost. Věříme, že v příštích 72 hodinách vezmete v úvahu naše zájmy před všemi ostatními a uděláte dobrá rozhodnutí. Jste tady, abyste si zachránili tvář, nebo zachránili nás?“ uzavřela za frenetického potlesku posluchačů.

Generální ředitel Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Lasse Gustavsson zdůraznil, že pokud světoví vůdci nezačnou doopravdy jednat, „budeme mít více bídy, více konfliktů a více ničení životního prostředí“.