Odklad oznámení výsledků voleb zažehl mezi Egypťany nový oheň

Káhira - Odklad zveřejnění výsledků prezidentských voleb otřásl už tak nepokojným Egyptem. Tisíce lidí se shromáždily na náměstí Tahrír, aby protestovaly proti zpožděným výsledkům voleb, ale i vládě Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF), která vedla zemi od pádu režimu exprezidenta Husního Mubaraka. Ten je nyní v kritickém stavu. Vítězství ve volbách si přisvojili oba soupeři - bývalý premiér Ahmad Šafík a kandidát islamistů Muhammad Mursí. „V Egyptě probíhá vlna protiarmádní propagace a úplně se zapomíná na historii Muslimských bratrů a na historii armády. Je to umělé vyvolání nenávisti vůči armádě,“ komentovala situaci v Egyptě spolupracovnice ČRo Anna Janků.

Volební komise včera oznámila, že zveřejnění výsledků kvůli stovkám stížností odsouvá na neurčito. Podle médií by ale výsledek mohl být znám už o víkendu. Kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Mursí i bývalý premiér Ahmad Šafík tvrdí, že právě oni se stali vítězi voleb. V polarizovaném Egyptě proto stále roste napětí. 

Podle zpravodaje BBC v Káhiře Jona Leyneho vůbec není jasné, jestli v případě volebního vítězství Muslimského bratrstva autority vůbec dovolí, aby převzalo moc po tolika desetiletích bojů. Spekuluje se i o tom, že v zemi probíhá tichý vojenský převrat. „V současné situaci, která je v Egyptě, je pochopitelné, že armáda nemíní dát veškerou moc do rukou prezidenta, který patří Muslimskému bratrstvu,“ prohlásila Anna Janků, spolupracovnice ČRo Rádio Česko.

Ústavní soud před týdnem umožnil rozpustit parlament, když rozhodl, že nedávné parlamentní volby byly neústavní. Armáda pak zákonodárný sbor rozpustila a obklíčila parlamentní budovu. Předseda dolní komory Muhammad Saad Katátní v sobotu prohlásil, že armáda nemá právo rozpouštět zvolený zákonodárný sbor. Rozhodnout by se podle něj muselo jedině v referendu.

Anna Janků, spolupracovnice ČRo Rádio Česko:

„V Egyptě probíhá vlna protiarmádní propagace a úplně se zapomíná na historii Muslimských bratrů a na historii armády. Je to umělé vyvolání nenávisti vůči armádě. Hlavně za tím stojí právě Muslimské bratrstvo. Několik hodin po ukončení voleb si dovolili vyhlásit výsledky a nerespektovali existenci státního výkonného orgánu, kterým je nejvyšší volební komise. Ta jediná má právo výsledky vyhlásit.“

Egyptská armáda
Zdroj: ČT24

Výsledky? Možná o víkendu

Volební komise zatím neoznámila, kdy výsledky voleb uveřejní. Egypťané se stále víc obávají, že budou nakonec volby zrušeny nebo případně výsledky zmanipulovány. Podle zpráv z médií by ale mohly být výsledky známy do pár dnů, možná už o víkendu. „Odklad výsledků jen přinese ještě víc napětí, už to mělo být oznámeno dnes,“ poznamenal mluvčí Muslimského bratrstva Nader Omran.

Komise rovněž požádala jak skupinu stoupenců kolem Šafíka, tak i tu kolem Mursího, aby přestaly hlásit konečné výsledky, protože tím rostou mezi egyptskou veřejností obavy.

Telefonát Anny Janků (zdroj: ČT24)
Protesty na náměstí Tahrír
Zdroj: AP Photo/Amr Nabil