Čeští lovci hmyzu dopadeni na Srí Lance

Colombo - Policie na Srí Lance zadržela údajně českou manželskou dvojici pro podezření z krádeže hmyzu. Pár byl zadržen v pátek na jihu země spolu se svým místním pomocníkem. Místní soud oba zadržené propustil na kauci a nařídil jim, aby odevzdali pasy. Další stání se má konat 25. června. Policie čin dál vyšetřuje.

Chyceni se sáčky s hmyzem a mravenci

Dle webu colombopage.com dvojice z ČR u sebe měla sáčky s hmyzem včetně osmi druhů mravenců, kteří jsou typičtí pro danou oblast. Portál srilankamirror.com uvedl, že šlo o československý pár.

Zadržení nebylo první, problémy už byly i dřív

Před čtyřmi lety vyvolalo pozornost zadržení entomologů Petra Šváchy a Emila Kučery, kteří byli obviněni z nepovoleného sbírání brouků poblíž indického národního parku Singalia. Oba dva ale sami trvali na tom, že do parku vůbec nevstoupili. Zatímco Šváchu soud první instance osvobodil, Kučerovi vyměřil nepodmíněný trest tři roky vězení. V říjnu, ještě před odvolacím soudem, uprchl Kučera do ČR. Šváchovi, který pracoval v Entomologickém ústavu Akademie věd, byl umožněn výjezd z Indie v listopadu 2008.

Již v březnu 2004 soud na Novém Zélandu uložil tehdejšímu děkanovi Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíru Číhalíkovi a pracovníkovi České inspekce životního prostředí Jindřichu Šmitákovi každému v přepočtu přes sto tisíc korun pokuty za pašování vzácných druhů orchidejí. Hrozilo jim až tříleté vězení. Číhalík a Šmiták byli zadrženi týž rok v lednu na letišti v Aucklandu, když se pokusili z Nového Zélandu vyvézt asi 30 druhů vzácných květin.