Turecký letoun sestřelila Sýrie v mezinárodním prostoru

Ankara - Sýrie v pátek sestřelila letoun turecké armády v mezinárodním vzdušném prostoru. Prohlásil to turecký ministr zahraničí Ahmed Davotoglu. Ankara prý bude chtít reakci na incident formálně konzultovat s členskými státy Severoatlantické aliance (NATO) a obeznámit o něm Radu bezpečnosti OSN. NATO bude zřejmě o turecké žádosti jednat v úterý. Již v pondělí by ale mohli o incidentu jednat ministři zahraničí Evropské unie v Lucemburku. Sýrie přitom dál trvá na tom, že letoun narušil její vzdušný prostor. Podle šéfa turecké diplomacie se ale letoun do něj dostal jen na krátkou chvíli a sestřelen byl až poté, co jej opustil. Britský ministr zahraničí William Hague mezitím vyjádřil vážné znepokojení nad „nepřiměřeným činem“ Sýrie. Jeho íránský protějšek vyzval Sýrii a Turecko ke zdrženlivosti. Sestřelení důrazně odsoudila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Turecká armáda tvrdila, že kontakt se stíhačkou typu F-4 Phantom ztratila v pátek ráno nad pobřežím jižního Turecka nedaleko Sýrie, jiní turečtí činitelé pak ale uvedli, že šlo o průzkumný letoun.

Damašek sestřelení stroje později potvrdil s tím, že nevěděl, že se jednalo o letoun Turecka. Davotoglu ale podle Reuters řekl, že letadlo bylo jasně označeno jako turecké.

Turecká televize oznámila, že vrak sestřeleného letounu byl nalezen v syrských vodách asi 1 300 metrů pod hladinou moře. Po pilotech podle Davutoglua pátrají turečtí záchranáři. Záchranné operace prý probíhají v koordinaci se Syřany, není je ale prý možné označit za
„společnou“ operaci. Televize TRT rovněž bez uvedení zdroje uvedla, že Turecko kvůli incidentu sepsalo oficiální stížnost Sýrii.

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA

Turecký letoun opravdu na chvíli vstoupil do syrského vzdušného prostoru

Stroj měl prý na cvičném letu pomoci otestovat schopnosti tureckého radarového systému, když v pátek omylem vstoupil do vzdušného prostoru Sýrie. Poté, co ho na to Turecko upozornilo, jej rychle opustil, několik minut poté byl ale sestřelen.

Své tvrzení Ankara podepřela mapou plánovaného kurzu stíhačky a doplnila ji i přehledem událostí, které se měly nad Středozemním mořem odehrát. Mapy ukazují, že se letadlo do syrského prostoru dostalo na krátkou chvíli. Když šlo k zemi, bylo už prý mimo něj.

Ze strany Sýrie ale varování nepřišlo. „Podle našich závěrů byl letoun sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru 13 námořních mil od Sýrie,“ prohlásil ministr ve státní televizi TRT. Stíhačka F-4 Phantom podle něj nenesla zbraně a nedopustila se žádného nepřátelského gesta vůči Sýrii.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Mluvčí NATO Oana Lungescuová informovala, že Turecko požádalo o konzultace podle článku čtyři Severoatlantické smlouvy. Velvyslanci členských států, mezi kterými je také ČR, se s Tureckem sejdou v úterý. Podle mluvčí by Turecko mělo na konzultaci předložit svou verzi incidentu.

Čtvrtý článek stanovuje, že „smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany“.

Incident prohloubil napětí mezi Tureckem a Sýrií, někdejšími spojenci, jejichž vztahy pošramotilo krvavé potírání opozice v Sýrii, které Ankara kritizuje.