Samaras nesmí do vzduchu, na důležitý summit EU nepojede

Atény - Nový řecký premiér Antonis Samaras má po sobotní operaci oční sítnice od lékaře zakázáno létat. Důležitý summit Evropské unie v Bruselu se tak bez něj bude muset obejít. Oznámil to mluvčí řecké vlády. Do Bruselu ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu nedorazí ani nový ministr financí Vasilis Rapanos, kterému se udělalo v pátek zle. Na vrcholné schůzce šéfů vlád sedmadvacítky se budou Atény snažit dosáhnout zmírnění podmínek mezinárodní pomoci Řecku. Konat se má ve čtvrtek a v pátek. Trojka mezinárodních věřitelů Řecka už odložila kvůli hospitalizaci ministra plánovanou návštěvu Atén, která měla začít v pondělí.

Mluvčí řeckého kabinetu řekl, že lékař, který se o Samarase stará, mu zakázal létat. Místo něho bude Řecko na summitu zastupovat nově jmenovaný ministr zahraničí Dimitris Avramopulos.

Ministr financí se také necítí nejlíp

Na jednání do Bruselu nepojede ani budoucí ministr financí Vasilis Rapanos, který v pátek skončil v nemocnici poté, co se mu udělalo nevolno. Místo něj tam zamíří úřadující šéf resortu financí z předchozí vlády Jorgos Zannias.

Antonis Samaras
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Jistý vládní činitel, který si nepřál být jmenován, řekl, že zástupci EU, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu uvažují o několikadenním odkladu návštěvy Atén. Od pondělka měli kontrolovat, jak Řecko, které se potácí na pokraji bankrotu, uvádí v život reformy požadované touto trojicí mezinárodních věřitelů.

Nová řecká vláda by měla podle německého ministra financí přestat žádat o další pomoc a místo toho se rychle snažit přijmout reformy dohodnuté výměnou za předchozí pomoc od svých evropských partnerů. Wolfgang Schäuble to uvedl v rozhovoru pro list Bild am Sonntag. Podle něj Řecko ztratilo velkou část důvěry Evropy během dluhové krize. Ukazují to i průzkumy veřejného mínění ze čtyř největších ekonomik eurozóny zveřejněné v
listu.
   
„Nejdůležitějším úkolem, který má před sebou nový premiér (Antonis) Samaras, je schválit dohodnutý program rychle a bez dalšího prodlení místo toho, aby se ptal, co dalšího mohou ostatní udělat pro Řecko,“ prohlásil Schäuble, který je blízkým spojencem kancléřky Angely Merkelové a nejvlivnějším ministrem financí v Evropě.

Komentář Soni Dorňákové-Stamu (zdroj: ČT24)

Řecko prý přes dohodu o škrtech přijímalo státní zaměstnance

Řecko v letech 2010 a 2011 zaměstnalo přibližně 70 000 nových státních zaměstnanců, a porušilo tak dřívější dohodu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí finanční pomoci výměnou za úsporná opatření. Uvedl to řecký týdeník To Vima. Nejvíce zaměstnanců prý přibylo v místních samosprávách, ve zdravotnictví, v policii a v kultuře. 

List se odvolává na první interní zprávu mezinárodních věřitelů zadluženého Řecka, tedy EU, MMF a Evropské centrální banky, a na údaje ministra financí bývalé řecké prozatímní vlády Jorgose Zanniase. Podle Zanniasovy zprávy má země oficiálně nadále 692 000 státních zaměstnanců, ačkoli do důchodu jich v roce 2010 odešlo 53 000. Většina uvolněných míst prý byla okamžitě obsazena. Podobně v roce 2011 ze státní sféry odešlo 40 000 lidí, čistých snížení pracovních úvazků však bylo pouze 24 000. Řecko přitom v rámci poskytnutí prvního balíku mezinárodní finanční pomoci slíbilo, že za každých pět lidí, kteří odejdou ze státního sektoru, přijme jen jednoho zaměstnance.