Rusové chtějí nalákat lyžaře na Kavkaz, postaví nové resorty

Moskva - Ruská vláda hodlá podle informací listu Kommersant vložit do roku 2025 do programu sociálně-ekonomického rozvoje Severního Kavkazu jeden a tři čtvrtě bilionu rublů, tedy víc než jeden bilion korun. Slibuje si od toho hlavně zvýšení stability v této dlouhodobě neklidné části země. Součástí velkolepých plánů je i vybudování vysokohorských lyžařských resortů, které mají být schopny konkurovat těm alpským.

Do roku 2020 má na Severním Kavkaze vzniknout nejméně sedm špičkových lyžařských resortů se stovkami kilometrů sjezdovek a hotely pro desítky tisíc návštěvníků, a to za víc než 600 miliard rublů. Klíčové investiční partnery se podařilo najít mimo jiné ve Francii a v Koreji. „Znamená to, že mají důvěru v to, jak se rozvíjí Severokavkazský federální okruh i v samotnou myšlenku zřízení moderních turistických zón,“ podotkl ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Hned dva ze sedmi horských resortů by měly vzniknout v nejmenší ruské autonomní republice Ingušsku, se kterým se přitom pro „severokavkazský turistický klastr“ původně nepočítalo. Krása zdejší přírody je hlavní devizou Ingušska. A právě na tom chce vedení republiky v budoucnu stavět.

I když se v ingušských horách skrývá ohromné nerostné bohatství, zdejší vláda v nich raději uvidí turisty než těžaře. „(Průmyslově-těžební) možnosti tu jsou, ale my je nechceme rozvíjet, protože pak bychom přišli o hlavní značku Ingušska coby ekologicky nejčistšího subjektu (Ruské federace),“ konstatoval  Junus-bek Jevkurov, ingušský prezident.

Krásy Kavkazu
Zdroj: ČT24

Bezpečnost? V Ingušsku je v nedohlednu

Právě čistým horským vzduchem objasňují Inguši svou vyhlášenou dlouhověkost a doufají, že i díky tomu bude o jejich rekreační střediska zájem. Achillovou patou celého projektu by ovšem mohla být ale bezpečnost. Ozbrojených střetů sice rok od roku ubývá, ke klidu má ale zdejší situace daleko. Pravidelné útoky na muže v uniformě se střídají s raziemi proti úkrytům teroristů. Jen před pár dny agenti FSB objevili nedaleko Nazraně skrýš s půl tunou trhavin. 

Magomed Mucolgov, ředitel lidskoprávní organizace Mašr:

„Nikdo z nás nemůže říct, kde zítra vybuchne další nálož nebo na koho se bude střílet. A že se ty sám nestaneš náhodnou obětí, ti taky nikdo nemůže garantovat.“

Ingušsko tak uvízlo v pasti. Za situace, kdy je tu téměř každý druhý bez práce, je ke kýžené stabilitě daleko. Když ale nebude panovat klid, těžko se podaří přilákat turisty a nastartovat cestovní ruch, který má místním přinést nová pracovní místa a prosperitu.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)