Mursí volá po národní jednotě, izraelský tisk reaguje s obavami

Káhira - K všeobecné toleranci lidské různorodosti vyzvala v nedělním prezidentském projevu nová hlava egyptského státu Muhammad Mursí. Přislíbil skoncování s diskriminací a volal po národní jednotě. Mursí už také oznámil, že by rád zlepšil vztahy země s Íránem. Není však jasné, kolik politické moci bude mít po současném vydání dekretu omezujícího prezidentské pravomoce. Bílý dům uvedl, že věří v přeměnu Egypta v „pilíř regionálního míru“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Jeruzalém očekává od Káhiry další pokračování spolupráce obou zemí.

Vydá se islamistický Egypt umírněnou tureckou, nebo radikální íránskou cestou? Slova Mursího projevu nemířila k jeho voličům, ale za hranice, kde islamisté v čele dvaaosmdesátimilionové země často budí nervozitu. „Budeme respektovat dohody a mezinárodní právo stejně tak jako egyptské závazky a smlouvy s ostatními zeměmi,“ řekl Mursí ve svém včerejším projevu. Íránské agentuře Fars ale oznámil, že Káhira „zreviduje smlouvy z Camp Davidu“, které umožnily mír s Izraelem.

Není zatím jasné, jak velké pravomoci od 1. července Mursí skutečně bude mít a jak hladce předání moci proběhne. Egypt totiž nemá ústavu a vojenská rada, která v zemi vládne a rozpustila parlament, se otěží vzdává neochotně. Dekretem už omezila prezidentské pravomoci a konečné slovo chce mít v bezpečnostních záležitostech.

Muhammad Mursí, egyptský prezident:

„Budeme usilovat o zavedení egyptských principů a jeho občanské identity, stejně jako lidských hodnot, respektu k ženám a právům rodin a dětí. A skoncujeme se všemi formami diskriminace. (…) Budeme respektovat dohody a mezinárodní právo stejně tak jako egyptské závazky a smlouvy s ostatními zeměmi.“

„Pryč s vojenskou vládou“

Přestože Mursí prosazuje přísnější dodržování islámských zákonů, slibuje, že bude prezidentem pro všechny – muslimy, sekularisty i křesťany. Když byl oznámen vítěz voleb, desetitisíce stoupenců Muslimského bratrstva, které držely hlídku na Tahrírském náměstí v Káhiře, propukly v jásot. "Pryč s vojenskou vládou", skandovaly během divokých oslav a výbuchů ohňostroje.

Příznivci Mursího a Muslimského bratrstva se modlí během demostrace na náměstí Tahrír
Zdroj: ČT24

V televizním projevu Mursí uctil demonstranty padlé při loňském povstání proti bývalému prezidentu Husnímu Mubarakovi. Řekl, že bez "krve mučedníků" by nemohl být zvolen. "Revoluce pokračuje, dokud nebude dosaženo všech cílů a společně nedokončíme tento pochod. Lidé byli trpěliví dost dlouho," dodal. "Vyzývám vás, velký lide Egypta, k posílení naší národní jednoty. Dnes jsem prezidentem všech Egypťanů, ať jsou kdekoliv." Mursí v projevu ocenil i úlohu národních ozbrojených sil.

Mursí ve svém prvním projevu Egypťany vyzval, aby ho neposlechli v případě, že on sám „nebude poslušen Boha“. Snažil se oslovit všechny složky společnosti včetně armády a také policie, která za minulého režimu zatýkala členy bratrstva. Podle egyptského tisku Mursí chystá velké změny právě v policii a chce odstavit lidi odpovědné za pronásledování bratrstva.

„Historický okamžik“

Bílý dům vyzval Egypt k přeměně na „pilíř regionálního míru“. "Věříme, že je pro egyptskou vládu důležité pokračovat v plnění egyptské role jako pilíře regionálního míru, bezpečnosti a stability, řekl mluvčí Jay Carney. Okamžik Mursího zvolení označil za "milník pro přechod Egypta k demokracii„. Mursímu pogratuloval mimo jiné i britský ministr zahraničí William Hague, který jeho zvolení označil za “historický okamžik pro Egypt".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že doufá, že dlouholetá mírová smlouva mezi oběma zeměmi bude pokračovat. Egypt byl první arabský stát, který s Izraelem mírovou smlouvu podepsal. Káhirský reportér BBC Kevin Connolly uvedl, že Muslimské bratrstvo je zvyklé vídat své členy ve vězení, nyní však jeden z jeho vůdčích členů putuje do prezidentského křesla.

Mursímu ke zvolení blahopřáli ministři zahraničí zemí Evropské unie. V prohlášení mimo jiné zdůraznili důležitost nezbytných ekonomických a sociálních reforem v Egyptě, aby bylo možné účinně využívat mezinárodní pomoc. Zároveň vyjádřili znepokojení nad kroky dosud vládnoucí egyptské armády, která brzdí předání moci do rukou civilní vlády v Egyptě.

Miliony Egypťanů dlouho očekávaly výsledky voleb
Zdroj: ČT24

Izraelský tisk reagoval s obavami

Izraelský tisk na zprávu o vyhlášení islamisty Mursího vítězem voleb reagoval dnes téměř bez výjimky s obavami. Deník Jediot Achronot komentář nazval Tma v Egyptě s reminiscencí na biblické rány egyptské. „Izrael se obává toho, že se v Egyptě dostane k moci extremistický islám,“ tvrdí komentátorka Semadar Perryová. Hovoří o „nebezpečném vítězství“ a připomíná, že Mursí v minulosti vedl skupinu, která hovořila o „válce proti tomu sionistickému podniku (Izraeli)“. Perryová rovněž upozorňuje na to, že palestinské radikální hnutí Hamas je součástí Muslimského bratrstva, za něž Mursí kandidoval. Její kolega a odborník na vojenství Alex Fishman se domnívá, že Izrael musí „změnit postoj a připravit se na všechny možnosti“, protože se nedá vyloučit, že nové egyptské vedení bude zpochybňovat mírovou smlouvu s Izraelem a možná také ekonomické dohody.

Deník Maariv tuto záležitost shrnuje pod titulkem: „Obavy se staly skutečností: V Egyptě je u moci Muslimské bratrstvo. Mírová dohoda zpochybněna.“ Vojenský komentátor deníku The Jerusalem Post Jaakov Kac si myslí, že v nejbližší době se ve vztazích s Egyptem nic nezmění, protože Mursí bude muset řešit přednostně jiné věci než brojit proti Izraeli. Domnívá se ale, že příchod Muslimského bratrstva přinese větší teroristická rizika na Sinajském poloostrově. 

Jak uvádí BBC, Mursího vítězství bude ranou pro mnohé blízkovýchodní královské rody, které se snaží tlumit politický islám ve svých zemích. Hned loni po revolučních událostech, které svrhly Mubaraka, se ozval Teherán s přáním zlepšit vztahy s Káhirou. Mursí pro agenturu Fars řekl, že má zájem o vylepšení vztahů s Teheránem. „Vytvoří to rovnováhu v oblasti, a to je součást mého programu,“ prohlásil. Írán Mursího vítězství nad generálem Ahmadem Šafíkem považuje za „úžasný výhled pro demokracii“.