Arabky už i taxikaří - a závodí na koni

Rijád/Káhira - Saúdskoarabské sportovkyně budou moct na olympijské hry. Toto oznámení saúdského velvyslanectví v Londýně ukončí spekulace, zda nebude celý saúdskoarabský tým diskvalifikován právě kvůli diskriminaci žen. Konzervativní náboženští činitelé jsou nicméně nadále proti tomu, aby se ženy olympijských her účastnily. Kvalifikací projde zřejmě jen jedna - jezdkyně Dalma Rašdí Malhásová. Ženský sport nemá v zemi tradici, ženy tu nesmějí ani řídit.

Žena za volantem je v muslimském světě obecně nevídaná věc. Přesto se to jedné podařilo: Nour je jedinou taxikářkou v Káhiře. Rozvedené matce tří dětí se dlouhodobě nedařilo najít práci, a tak začala taxikařit. Práci si nemůže vynachválit i přesto, že jde proti tradici. V arabských zemích není totiž obvyklé, aby žena pracovala. „Když chce arabská žena pracovat, musí mít svolení od svého muže, ale práce taxikářky nepřichází v úvahu. Já jsem rozvedená, takže se nemusím nikoho ptát. Tahle práce znamená, že musíte být vždy ve střehu. Rozhodně to není jednoduché. Spousta lidí mě od toho odrazovala, že je to nebezpečné. Ale mě to baví,“ říká Nour.

Žena za volantem v ulicích města přitahuje pozornost a o práci rozhodně nouzi nemá. Nour má podle svých kolegů ty nejlepší předpoklady a často i největší výdělky. A to navzdory vysokému počtu taxíků v Káhiře, kde se mnozí řidiči mají problém uživit. V Káhiře je téměř každé druhé auto taxík. „Ona je první taxikářka, kterou znám. Když jsem se dozvěděl o tom, že bude řídit, nemohl jsem tomu uvěřit. Je skvělá, zná všechny ulice v Káhiře a dokonce má z nás často i největší ryto,“ říká Nouřin kolega Mohamed Asvání. 

Nour dělá taxikářku v Káhiře (zdroj: ČT24)